Издайническото сърце

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Издайническото сърце
The Tell-Tale Heart
Илюстрация на разказа от Хари Кларк, 1919
Илюстрация на разказа от Хари Кларк, 1919
АвторЕдгар Алън По
Създаване1842 г.
САЩ
Първо издание1843 г.
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрразказ
Издайническото сърце в Общомедия

Издайническото сърце (на английски: The Tell-Tale Heart) е разказ, написан от американския писател и поет Едгар Алън По, публикуван за пръв път през 1843 г. Историята е представена от неназован разказвач, който настоява, че е психически стабилен след като е убил старец с „хищническо око“. Убийството е планирано внимателно, а убиецът скрива тялото, като го нарязва на парчета и поставя частите под пода. В крайна сметка вината на разказвача се разкрива в негова халюцинация, че сърцето на стареца все още бие под дъските на пода.

Не е ясно каква е (ако въобще има) връзката между стареца и убиеца. Предполага се, че старецът е бащата на убиеца си или разказвачът работи като слуга за възрастния човек. Вероятно „хищническото око“ представлява някакъв вид забулена тайна или сила. Неяснотата и липсата на детайли около двамата главни герои е в силен контраст с точно описаните сюжетни събития, довели до убийството.

Историята е публикувана за пръв път в „The Pioneer“ на Джеймс Ръсел Лоуел през 1843 г. „Издайническото сърце“ се смята за класика в жанра на готическата литература и е един от най-известните разкази на По.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]