Изкуплението Шоушенк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изкуплението Шоушенк
The Shawshank Redemption
Режисьор Франк Дарабонт
Продукция Ники Марвин
Сценарий Франк Дарабонт
Базиран на Рита Хейуърт и изкуплението в Шоушенк“ на Стивън Кинг
В ролите Тим Робинс
Морган Фрийман
Боб Гънтън
Уилям Садлър
Кланси Браун
Гил Белоус
Джеймс Уитмор
Музика Томъс Нюмън
Оператор Роджър Дикинс
Монтаж Ричард Франсис-Брус
Филмово студио Castle Rock Entertainment
Разпространител Кълъмбия Пикчърс
Жанр Затворническа драма
Премиера 10 септември 1994 г.
Времетраене 142 минути
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език английски
Бюджет $25 милиона
Приходи $28.3 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Изкуплението Шоушенк“ (на английски: The Shawshank Redemption) е американски драматичен филм от 1994 г. със сценарист и режисьор Франк Дарабонт, базиран на повестта на Стивън Кинг - „Рита Хейуърт и изкуплението в Шоушенк“. Във филма участват Тим Робинс в ролята на Анди Дюфрейн и Морган Фрийман в ролята на Елис „Ред“ Рединг.

Сюжетът на „Шоушенк“ се върти около живота на Анди Дюфрейн в затвора, след като е осъден за убийството на жена си и нейния любовник.

Въпреки слабия търговски успех (отчасти заради конкуренцията на филми като „Форест Гъмп“, „Криминале“ и „Скорост“), „Изкуплението Шоушенк“ получава благоприятни рецензии от критиците и се радва на забележителен живот по кабелната телевизия, на видео и DVD. Устойчиво е подреждан между най-добрите филми за всички времена.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

1947 г. Портланд, Мейн. Банкерът Анди Дюфрейн е обвинен в убийството на съпругата си и нейния любовник. Осъден е да излежи две доживотни присъди, за всяка от жертвите, в щатския затвор „Шоушенк“. Новите осъдени, сред които и Дюфрейн, са посрещнати със занасяния от страна на старите затворници и с жестокото отношение на охраната. Комендант Самюъл Нортън изтъква накратко строгите правила на затвора и препраща новаците по килиите, чисто голи. Същата нощ садистичният капитан на охраната Байрън Хадли пребива до смърт един от новите затворници, който избухва в истерия, подбудена от дразненията на по-старите престъпници.

Първите две години Дюфрейн прекарва, странящ от всички. Единственият, с когото осъществява контакт, е Ред – затворник, занимаващ се с вноса на контрабандни стоки, който му доставя геоложко чукче, с който в свободното си време Анди да оформянето камъни. Новобранецът е подложен на систематичен тормоз от група хомосексуални затворници, познати като „Сестрите“, водени от Богс Даймънд. През пролетта на 1949 г. управата взима решение да ремонтира покрива на работилницата. Ред урежда няколко свои познати, сред които и Анди, за доброволци. По време на работата Дюфрейн успява да убеди Хадли, че може да прехвърли непокътната от данъци, огромна сума, наследена от починал роднина, на сметката на охранителя.

След тази случка, Анди започва да се ползва с уважението на другите затворници и управата на затвора. Бившият банкер обаче е пребит почти до смърт от „Сестрите“. Хадли се заема с Богс Даймънд и извергът е откаран в болничното отделение на затвора. След излизането от лечебницата, Анди е посрещнат с подаръци от затворниците, между които плаката на Рита Хейуърт, доставен му от Ред. Дюфрейн е преместен от пералнята в библиотеката на затвора. През следващите години Анди започва да попълва данъчните декларации на всички служители на Шоушенк, сред които и самия комендант. Също така разширява библиотеката и я обогатява с нови книги, отпуснати му от щатския сенат.

По това време комендант Нортън започва програма за превъзпитаването на затворниците, чрез която се възползва от труда на осъдените в Шоушенк и трупа подкупи. Зад прането на пари седи Анди, който води сметките, които са на името на несъществуваща личност. През 1965 г. в Шоушенк пристига младият бунтар Томи Уилямс, който Анди взима под своето крило, обучава го за изпитите и Уилямс се дипломира. Неочаквано младежът открива, че преди години се е запознавал с Елмо Блач – реалния извършител на престъплението, за което е осъден Дюфрейн. Нортън отказва да съдейства за показанията и убива свидетеля, докато Анди лежи в карцера.

Дюфрейн решава да се откаже, но комендантът го притиска да продължат с далаверите. След като излиза от карцера Анди разговаря с Ред. Черноборсаджията остава с впечатлението, че приятелят му планира да извърши самоубийство предстоящата вечер. На другия ден, сутринта, откриват килията на Анди празна. Нортън намира зад плакатите, стартирали с Рита Хейуърт, тунел в стената, изкопан с геоложкото чукче, водещ до мястото, където е водопроводната система на затвора. Беглецът е пробил септичната яма, пропълзял по тръбата и излязъл в река, намираща се на няколко метра от Шоушенк. Анди успява да изтегли парите от сметката на Нортън, след което да напусне страната. През това време праща документи до пресата, които разкриват корупцията на Шоушенк. Полицията пристига в затвора. Арестува Хадли, а Нортън се самоубива.

След време Ред е помилван и освободен. Новия му живот е изпълнен със страх, че няма да се адаптира към света, подобно на затворника Брукс, самоубил се след помилването си. Ред намира сили да изпълни обещанието на Анди – намира кутия, скрита от приятеля му в извънградска поляна, в която има пари и писмо от Дюфрейн. Ред отпътува за Зихуатанео – място, което Анди е мечтал да стане неговия нов дом. Двамата се срещат там на плажа.

Край на разкриващата сюжета част.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за