Форест Гъмп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Форест Гъмп
Forrest Gump
Режисьори Робърт Земекис
Продуценти Уенди Файнърман
Стийв Тиш
Стийв Старки
Сценаристи Ерик Рот
Базиран на „Форест Гъмп“ на Уинстън Грум
В ролите Том Ханкс
Робин Райт
Гари Синийс
Микелти Уилямсън
Сали Фийлд
Музика Алън Силвестри
Оператор Дон Бърджис
Монтаж Артър Шмид
Разпространител Paramount Pictures
Премиера 23 юни 1994 г.
(Лос Анджелис)
6 юли 1994 г.
(САЩ)
Времетраене 142 минути
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Бюджет $55 милиона
Приходи $677,9 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie
Общомедия В Общомедия

„Форест Гъмп“ (на английски: Forrest Gump) е деветият филм на режисьора Робърт Земекис. Това е драматична комедия от 1994 година, направена по романа на Уинстън Грум от 1986 година. Във филма участват Том Ханкс, Робин Райт, Гари Сънийс, Сали Фийлд и други. Това е най-успешният филм на режисьора, получил общо 38 награди, между които шест Оскара.

В центъра на действието на филма е главният герой Форест Гъмп, обикновен, леко глуповат човек от измисления град Гринбоу в щата Алабама. Филмът започва с неговите детски години и завършва с изпращането на сина му на училище. През това време той среща различни исторически фигури, оказва влияние на поп културата и участва в едни от най-главните събития на 20 век. Филмът се различава съществено от романа. Заснет е в края на 1993 година главно в Джорджия, Южна Каролина и Северна Каролина. В него са използвани много визуални ефекти, за да се включи главният герой в архивни филми и други събития. Филмът е посрещнат много добре както от критиката, така и от зрителите и успява да спечели $677,9 милиона.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът започва с полета на перо, което се спуска от небето към нозете на възрастния Форест, който седи на автобусна спирка. Завършва с обратната сцена, перото се вдига във въздуха от краката на Форест, когато изпраща сина си на училищния автобус от спирката близо до дома му.

1981 година. Форест Гъмп (Том Ханкс) седи на скамейка на площад в град Савана, щат Джорджия. На хората които от време на време сядат при него той разказва историята на живота си.

Форест (в ролята на малкия Форест е Майкъл Конър Хъмфри) расте в град Грибоу, щат Алабама. Възпитава го самотна майка (Сали Фийлд), която заработва от това, че дава под наем стаи от тяхната голяма къща. Малкият Форест има проблеми с гръбначния стълб заради които е принуден да носи ортопедични скоби. Освен това, неговия коефициент на интелигентност IQ е само 75, което е недостатъчно за постъпване в обикновено училище. С усилията на майката на Форест, все пак той започва обучение. В училищния автобус той се запознава с Джени Къран (в ролята на малката Джени е Хана Хол), и тя става единствения приятел на Форест. Джени заедно със сестрите си живее с баща си, дребен фермер, употребяващ алкохол (майка и е умряла, когато Джени е на пет). Тя не обича да се връща в къщи и затова моли Форест да остават още малко. Веднъж пияният и баща я гони заедно с Форест в царевицата. Децата падат на колене и Джени се моли Бог да я превърне в птичка, за да може да отлети оттам.

В продължение на целия филм Джени няколко пъти се сближава с Форест, но всеки път без обяснения го напуска, без да приеме желанието му да живеят заедно в едно семейство.

През детството в дома на Форест се спира и младия Елвис Пресли. При срещата им Форест му показва станалия после знаменит танц с клатенето на бедрата. По-късно момчето и майка му виждат на телевизор във витрината на магазин Пресли да показва танца, изпълнявайки песента "Hound Dog".

Форест се отървава от скобите на краката в началното училище, когато ги чупи бягайки от преследващите го хулигани. Оттогава където и да отива той го прави бягайки. Когато като абитуриент той пак е подгонен, случайно се оказва на стадиона, където се провежда среща по американски футбол. Треньорът забелязва удивителната скорост и взема Гъмп в отбора на Алабамския университет. Така Форест става студент. Благодарение на своята скорост той играе за своя отбор толкова успешно, че попада в числото на най-добрите спортисти - любители, поканени на прием при Джон Кенеди.

След завършването на университета, Гъмп е вербуван в Армията. В учебния лагер той се запознава с Бенджамин Бъфард Блу с прякор „Бъба“; в ролята Майкелти Уилямсън). Те стават приятели. Бъба го уговаря след войната да се занимават с лов на скариди. Във Виетнам те попадат във взвода на лейтенант Дан Тейлър Гари Синиз). Докато е във Виетнам Форест пише на Джени. Взводът попада на засада на партизаните и Гъмп спасява половината взвод изнасяйки ранените от бойното поле (в това число и лейтенант Тейлър, на когото впоследствие ампутират краката заради получените рани), Бъба загива. Форест също е ранен, заради което се оказва в болница и повече не се връща на бойното поле. В САЩ той получава от президента Джонсън почетния медал на САЩ, висшата военна награда на страната.

Разхождайки се след награждаването по Вашингтон, Форест случайно попада на антивоенен митинг, където го замъкват на сцената, за да изнесе реч, но заради саботаж от нея се чуват само началото и края. Там той отново се среща с Джени, която е станала хипи. Те се разхождат вечерта, след което тя си тръгва.

В болницата след раняването Форест започва да играе тенис на маса и даже отива на турнир в Китай, където побеждава.

В Ню Йорк се среща с лейтенант Тейлър, който го обвинява, че не го е оставил да умре на бойното поле. Форест известно време живее при него и споделя идеята им с Буба да купи корабче и да лови скариди. Лейтенантът му обещава, че ако Форест стане капитан, то той ще му стане помощник.

След демобилизацията Гъмп, по настояване на майка си, сключва рекламен договор с производител на хилки за тенис, който му носи достатъчен приход за да се заеме с бизнесът със скаридите. Лейтенатът, научавайки това, изпълнява заканата си и става негов помощник на кораба. В началото бизнесът не върви добре, но ураганът Кармен връхлита крайбрежието и помита другите кораби, като оцелява само корабът на Форест. Така те натрупват капитал, който лейтенантът влага в „компания за производство на ябълки“ (показва се логото на Епъл компютърс) и им обезпечава финансовото бъдеще.

Разбирайки, че майка му е на смъртен одър Гъмп се връща в родния град. След смъртта и от рак, той решава да остане в родния дом и се хваща да коси градинките безплатно.

След известно време Джени идва при Форест и заживява в неговия дом. Той и прави предложение, но тя го отхвърля. Същата нощ тя идва при него и сутринта, без да се сбогува, го напуска.

В отчаянието си Форест започва да бяга и бяга от единия бряг на Америка до другия и обратно. Така той става знаменит, дават го по телевизията и има много последователи.

На този момент разказът на скамейката свършва и Форест съобщава, че Джени го е видяла по телевизията и му е пратила писмо, с което го кани в Савана. Става ясно, че адресът е през няколко преки и не е необходимо да се чака автобус, така че той отива при своята любима. Оказва се, че тя има син от него, когото е кръстила със същото име, но е болна от вирус (предполага се СПИН). Тримата се връщат в Алабама, където Джени и Форест-старши се женят. Джени умира и Форест остава сам със сина си.

В последната сцена от филма бащата и синът чакат училищния автобус, който откарва сина на училище, а перцето се вдига от краката на бащата и литва във въздуха.

Български дублаж[редактиране | редактиране на кода]

Арс Диджитал Студио (2010)
Преводач Габриела Георгиева
Озвучаващи артисти Ася Братанова
Нина Гавазова
Радослав Рачев
Стефан Димитриев
Виктор Танев
Режисьор на дублажа Екатерина Късметлийска
Тонрежисьор Михаил Михайлов

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за