Форест Гъмп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Форест Гъмп
Forrest Gump
РежисьориРобърт Земекис
ПродуцентиУенди Файнърман
Стийв Тиш
Стийв Старки
СценаристиЕрик Рот
Базиран на„Форест Гъмп“ на Уинстън Грум
В ролитеТом Ханкс
Робин Райт
Гари Синийс
Микелти Уилямсън
Сали Фийлд
МузикаАлън Силвестри
ОператорДон Бърджис
МонтажАртър Шмид
РазпространителParamount Pictures
Премиера23 юни 1994 г.
(Лос Анджелис)
6 юли 1994 г.
(САЩ)
(Лос Анджелис)
Времетраене142 минути
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Бюджет$55 милиона
Приходи$677,9 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie
Форест Гъмп в Общомедия

„Форест Гъмп“ (на английски: Forrest Gump) е деветият филм на режисьора Робърт Земекис. Това е драматична комедия от 1994 година, направена по романа на Уинстън Грум от 1986 година. Във филма участват Том Ханкс, Робин Райт, Гари Сънийс, Сали Фийлд и други. Това е най-успешният филм на режисьора, получил общо 38 награди, между които шест Оскара.

В центъра на действието на филма е главният герой Форест Гъмп, обикновен, леко глуповат човек от измисления град Гринбоу в щата Алабама. Филмът започва с неговите детски години и завършва с изпращането на сина му на училище. През това време той среща различни исторически фигури, оказва влияние на поп-културата и участва в едни от най-главните събития на 20-ти век. Филмът се различава съществено от романа. Заснет е в края на 1993 година главно в северноамериканските щатиДжорджия, Южна Каролина и Северна Каролина. В него са използвани много визуални ефекти, за да се включи главният герой в архивни филми и други събития. Филмът е посрещнат много добре както от критиката, така и от зрителите и успява да спечели $677,9 милиона.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът започва с полета на перо, което се спуска от небето към нозете на възрастния Форест, който седи на автобусна спирка. Завършва с реверсивна сцена: перото се вдига във въздуха от нивото на краката на Форест, когато от близката до дома му спирка той изпраща сина си към училищния автобус .

1981 година. Форест Гъмп (Том Ханкс) седи на скамейка на площад в град Савана, щат Джорджия. На хората които от време на време сядат при него той разказва историята на живота си.

Форест (в ролята на малкия Форест е Майкъл Конър Хъмфри) расте в град Грибоу, щат Алабама. Възпитава го самотна майка (Сали Фийлд), която в роля на финансов източник за ежемесечни режийни семейни разходи отдава под наем стаи от тяхната голяма къща . Малкият Форест Гъмп е с проблеми с гръбначния стълб, заради които е принуден да носи ортопедични скоби по дължина на долните му крайници . Освен това, неговия коефициент на интелигентност IQ е само 75 - недостатъчно за постъпване в обикновено училище. С усилията на майка си - Форест Гъмп стартира обучение. В училищния автобус той се запознава с Джени Къран (в ролята на малката Джени е Хана Хол), и тя става единствения приятел на Форест Гъмп. Джени заедно със сестрите си живее с баща им - дребен фермер, редовно пиещ алкохол (майка им е починала, когато Джени е на 5 г.). Джени не обича да се връща вкъщи и затова моли Форест Гъмп да остане с тях още малко. Веднъж пияният им баща гони Джени и Форест Гъмп из гъста и висока царевична нива. Децата падат на колене и Джени се моли Бог да я превърне в птичка, за да може да отлети оттам.

В продължение на целия филм Джени няколко пъти се сближава с Форест, но всеки път без обяснения го напуска, без да приеме желанието му да живеят заедно в едно семейство.

През детството в дома на Форест Гъмп се спира и младия Елвис Пресли. При срещата им Форест Гъмп му показва станалия после знаменит танц с разклащането на бедрата. По-късно момчето и майка му виждат на тв екран зад витрината на магазин Елвис Пресли да показва танца, изпълнявайки песента "Hound Dog" (куче порода хрътка) .

Форест Гъмп се освобождава от ортопедичните скоби за крака в началното училище, счупвайки ги във време на принудителното си бягство от преследващите го 3 момчета-велосипедисти. Оттогава накъдето и да отива, той го прави бягайки. Като абитуриент той пак е подгонен, но този път от младежи, возещи се в цивилен пикап и Форест Гъмп усилено бягайки се отклонява рязко вдясно от пътя, почти когато автомобилът е на по-малко от метър зад него, и през тясна пролука в оградата се озовава на стадион, на който тъкмо се провежда среща по американски футбол. Треньорът забелязва удивителната му скорост и благодарение на това Форест Гъмп става част от отбора на Алабамския университет, където Форест Гъмп става студент. Благодарение на своята скорост той играе за своя отбор толкова успешно, че попада в числото на най-добрите спортисти-аматьори, които по-късно биват поканени на официален прием, организиран от президента на САЩ Джон Фицджералд Кенеди.

След завършването на университета Форест Гъмп е подмамен да се включи в армията на САЩ. В учебния лагер той се запознава с Бенджамин Бъфард Блу с прякор „Бъба“; в ролята Майкелти Уилямсън (на англ. Mykelti Williamson). Те стават приятели. „Бъба“ го уговаря след края на войната да се занимават с лов на скариди. Във Виетнам те попадат във взвода на лейтенант Дан Тейлър (Гари Синиз). Докато е във Виетнам, Форест Гъмп пише на Джени. Взводът попада на засада на партизаните и Форест Гъмп спасява половината взвод, изнасяйки ранените от бойното поле (в това число и лейтенант Тейлър, на когото впоследствие ампутират краката заради получените рани), "Бъба" загива. Форест Гъмп също е ранен, затова временно се озовава в болница и повече не се връща на бойното поле. В САЩ той получава от президента Линдън Бейнс Джонсън почетен медал - висша военна награда .

Разхождайки се след награждаването във Вашингтон - столицата на САЩ, Форест Гъмп случайно попада на антивоенен митинг, където го замъкват на сцената, за да изнесе реч, но заради саботаж от речта му се чуват само началото и краят ѝ. Там той отново се среща с Джени, която е станала хипи. Те се разхождат вечерта, след което тя си тръгва.

В болницата след раняването Форест Гъмп започва да играе тенис на маса и даже отива на турнир в Китай, където побеждава.

В Ню Йорк се среща с лейтенант Тейлър, който го обвинява, че не го е оставил да умре на бойното поле. Форест Гъмп известно време живее при него и споделя идеята им с „Буба“ да купи корабче и да лови скариди. Лейтенантът му обещава, че ако Форест Гъмп стане капитан, то той ще му стане помощник.

След демобилизацията Форест Гъмп, по настояване на майка си, сключва рекламен договор с производител на хилки за тенис, който му носи достатъчен приход, за да се заеме с бизнеса със скаридите. Лейтенантът, научавайки това, изпълнява заканата си и става негов помощник на кораба. В началото бизнесът не върви добре, но ураганът Кармен връхлита крайбрежието и помита другите кораби, като оцелява само корабът на Форест. Така те натрупват капитал, който лейтенантът влага в „компания за производство на ябълки“ (показва се логото на Епъл компютърс) и им обезпечава финансовото бъдеще.

Разбирайки, че майка му е на смъртен одър, Форест Гъмп се връща в родния си град. След смъртта ѝ от злокачествен рак той решава да остане в родния си дом и започва да коси градинките безплатно.

След известно време Джени идва при Форест Гъмп и заживява в неговия дом. Той ѝ прави брачно предложение, но тя го отхвърля. Същата нощ тя идва при него и сутринта, без да се сбогува, го напуска.

В отчаянието си Форест Гъмп започва да бяга от единия бряг на Северна Америка до другия и по реверсивния маршрут. Така той става знаменит, дават го по телевизията и има много последователи.

На този момент разказът на скамейката свършва и Форест Гъмп съобщава, че Джени го е видяла по телевизията и му е пратила писмо, с което го кани в Савана. Става ясно, че адресът е през няколко улици и не е необходимо да се чака автобус, така че той отива при своята любима. Оказва се, че тя има син от него, когото е кръстила със същото име - Форест, но е болна от вирус (предполага се, че от вируса на СПИН). Тримата се връщат в щата Алабама, където Джени и Форест-старши се женят. Джени умира и Форест Гъмп остава сам със сина си.

В последната сцена от филма Гъмп-старши и Гъмп-младши очакват да пристигне училищният автобус, който откарва Форест Гъмп-младши на училище, а перцето се вдига от ниво краката на Форест Гъмп-старши и литва нагоре във въздуха.

Български дублаж[редактиране | редактиране на кода]

Арс Диджитал Студио (2010)
Преводач Габриела Георгиева
Озвучаващи артисти Ася Братанова
Нина Гавазова
Радослав Рачев
Стефан Димитриев
Виктор Танев
Режисьор на дублажа Екатерина Късметлийска
Тонрежисьор Михаил Михайлов

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за