Изкуствен език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Знамето на изкуствените езици.

Изкуственият език е специален език, чиято фонология, граматика и лексика е съзнателно създадена за изпълнението на определени цели, а не се е развила по естествен път. Има много възможни причини за създаване на подобен вид езици, като например да се улесни общуването (виж международен помощен език и код), за лингвистични експерименти или „езикови игри“.

През юли 2011 г. проучването на Гари Дейл Сърли показва, че трите най-говорени изкуствени езици са есперанто, интерлингва и клингонски.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Различават се следните видове изкуствени езици:

Границите между тези категории в никакъв случай не са ясни. Всеки изкуствен език може да да попадне в повече от една категория. Логически език, създаден по естетически причини, може да се класифицира като артистичен, който може да бъде създаден от някого с философски мотиви, възнамерявайки този изкуствен език да се ползва като помощен.

Изкуствен език може да бъде нечий роден език, ако малки деца го научат от родителите си, които го знаят перфектно. Според Етнолог има около 200–2000 хора, чийто роден език е есперанто. Член на Клингонския езиков институт се е опитал да отгледа сина си с клингонски език.

Априорни и апостериорни езици[редактиране | редактиране на кода]

Априорен език е език, чиято лексика не се основава на друг, вече съществуващ език. Апостериорен език е обратното на априорен.

Изкуствени езици[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]