Икономическа дипломация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Икономическата дипломация се занимава с въпроси на икономическата политика, например дейността на междуправителствени организации като Световната търговска организация (СТО).

Икономическите дипломати наблюдават и докладват за икономическите политики в чуждите страни и дават на националното правителство препоръки как най-добре да реагират. Икономическата дипломация въвежда в употреба, използва икономически ресурси, например като награди или икономически санкции, в преследване на определена цел на външноикономическата политика.

Това понякога е наричано „икономическо държавническо изкуство“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) R. Saner, L. Yiu, International Economic Diplomacy: Mutations in Post-modern Times Архив на оригинала от 2006-05-18 в Wayback Machine., Discussion Papers in Diplomacy, Netherlands Institute of International Relations „Clingendael“, s.10.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Economic diplomacy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​