Доайен на дипломатическия корпус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Доайен (декан) на дипломатическия корпус в дадена държава е най-старшият шеф на дипломатическа мисия.

Определяне[редактиране | редактиране на кода]

На практика определянето на доайена е почти автоматично, тъй като са установени ясни правила. Той се определя според следните изисквания:

  • има най-дълъг стаж на поста измежду всички ръководители на дипломатически представителства, акредитирани в същата държава (тоест връчил е акредитивните си писма най-рано);
  • има дипломатически ранг от най-висок клас – например ранг (освен длъжност) посланик,
  • има седалище в дадената страна.

Старшинството на шефовете на дипломатически мисии се отразява в дипломатическата листа, подредена според стажа им на поста и публикувана от външното министерство на страната-домакин. Като правило доайенът е дипломатически представител от първи клас (посланик или нунций). В някои страни по установена традиция доайен на дипломатическия корпус винаги е представителят на Ватикана, независимо от това кога е връчил своите акредитивни писма.

Статут и функции[редактиране | редактиране на кода]

По същество доайенът не е ръководител с властнически правомощия спрямо останалите членове на дипломатическия корпус, той е само primus inter pares (пръв между равни).

Доайенът обикновено приема новопристигналия в страната шеф на дипломатическо представителство и го информира за спецификата относно протокола и взаимоотношенията със страната по пребиваване. Той представлява дипломатическия корпус при церемонии, поднася поздравления, връчва подаръци, изказва съболезнования, предлага за награда онези дипломатически представители, които окончателно напускат страната, в която са били акредитирани, и пр.

5-ата най-старши шефове на мисии в България[редактиране | редактиране на кода]

Данни към 29 януари 2015 г.

Име Държава Връчване на акредитивните писма Изминали дни
1. Граф Камило Дзуколи – доайен Flag of the Sovereign Military Order of Malta.svg Суверенен Малтийски орден 23 април 2007 от 5589 дни
2. Юрий Исаков Flag of Russia.svg Русия 26 август 2008 от 5098 дни
3. Ахмед Ал Мадбух Flag of Palestine.svg Палестинска автономия 21 януари 2009 от 4950 дни
4. Антон Пакурецу Flag of Romania.svg Румъния 24 септември 2009 от 4704 дни
5. Фейсал Ал Адуани Flag of Kuwait.svg Кувейт 3 декември 2009 от 4634 дни