Илия Ласин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Илия Ласин Бръчков)
Илия Ласин
български актьор, режисьор, продуцент и театрален педагог
Роден
Илия Ласин Бръчков
17 април 1971 г. (53 г.)

Илия Стойчев Ласин Бръчков е български актьор, режисьор, продуцент и театрален педагог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 април 1971 година в Благоевград, България. Внук на заслужилия артист Илия Георгиев Бръчков и правнук на Георги Илиев Бръчков, създател на Горноджумайския театър.[1]

През 1993 г. печели конкурс за сценаристи на предаването „Каналето“ на Петър Курумбашев, Васил Василев - Зуека, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев и Слави Трифонов. Завършва НАТФИЗ през 1996 г. в класа на Атанас Илков и Вера Стефанова, Енчо Данаилов, Пламен Кьорленски и Рубен Гарабедян. Работи с режисьорите Симон (Мони) Шварц и Теди Москов. Същата година е изпратен в Кралски национален театър в Лондон. Изследва „Глобус“ – театърът на Уилям Шекспир. Работи със Съни Сънински до 1998 г. През 2002 г. завършва режисура. През 2002-2004 г. се занимава с политика и участва в младежката организация на Българската социалистическа партия. Реализира за деца „Майчина сълза“ и „Грехът на дядо Иван“ от Ангел Каралийчев, „Мечо Пух“ от А. А. Милн и „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

През 2007 г., организира, посреща и провежда 8 часов лекционен маратон с проф. Филип Котлър, бащата на маркетинга, в подкрепа на каузата си за съвременна българска култура.

Посрещане на проф. Филип Котлър в България

От 2008 г. до 2017 г. поставя и реализира 10 пиеси на Уилям Шекспир:

  1. Много шум за нищо
  2. Сън в лятна нощ
  3. Укротяване на опърничавата
  4. Ромео и Жулиета
  5. Комедия от грешки
  6. Венецианският търговец
  7. „Двамата Веронци“
  8. „Веселите уиндзорки“
  9. „Напразни усилия на любовта“
  10. „Дванадесета нощ“

Участва в телевизионния сериал „Недадените“ през 2013 година с ролята на депутат вносител на Закона за защита на нацията. През 2017 година е поканен от продуцента и режисьор на „Възвишение“, Виктор Божинов. Пролетта на 2022 година участва в сериала "Вина" на БНТ.

От 2018 г. съвместно с МОН и директори на български училища в чужбина, изработва програма за поддържане и развитие на българския език на основата на театралната методология.

От 2021 г. е сценарист на филмите "Архондариците на Рилската света обител", "Под булото", "Минералните извори на село Баня", "Храмът на Пресвета Богородица в Добринище", "Песента на Средна гора", "Червената църква", "Пазителката на манастира", "Църквата свети Димитър в Паталеница - Куртулисаната" в рубриката на БНТ2 -" Олтарите на България "

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Историята на Саша Ласина // Без граници. Посетен на 31 декември 2021 г.

2. https://bnt.bg/news/arhondaricite-na-rilskata-sveta-obitel-302586news.html