Импала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Импала
♂ Импала
Импала
♀ Импала
Импала
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Чифтокопитни (Artiodactyla)
семейство:Кухороги (Bovidae)
род:Импали (Aepyceros)
вид:Импала (A. melampus)
Научно наименование
(Lichtenstein, 1812)
Разпространение
Импала в Общомедия
[ редактиране ]

Импалата (Aepyceros melampus) е средноголяма африканска антилопа. Името импала идва от едноименното название на тази антилопа на езиците банту. На нея е наречена дори столицата на УгандаКампала, което преведено от местния език означава „там, където живеят антилопите импала“. Така местните жители са наричали мястото, където днес се намира угандийската столица.

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

Антилопите импала са широко разпространени в саваните и лесостепните райони на Африка. Ареалът им обхваща предимно саваните в източна и южна Африка. Съществуват много подвидове, като един от тях – A. m. petersi, разпространен в Ангола и Намибия, някои зоолози считат дори за отделен вид.

Импала в резервата Крюгер, ЮАР

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Възрастните антилопи импала достигат височина 90-100 см. и тегло между 70 и 100 кг. Козината им е светлокафява, като на гърба е по-тъмна, а по хълбока и корема изсветлява. Около двете очи има малки бели петна. При някои подвидове в долната част на краката често има и черни петна. Рогата на мъжките индивиди са дълги и изкривени нагоре в горната си част. Женските нямат рога, но имат две закърнели твърди костни образувания в горната част на черепа. Импала са същински атлети на саваната. Те могат да скачат на дължина 9 метра и на височина 2,5 метра, като при бягане развиват скорост до 75 км./ч.

По време на брачния период, който настъпва през сухия сезон, мъжките антилопи използват рогата си за двубои помежду си за женски. След това в стадото се образуват семейни групи, състоящи се най-често от един мъжки с няколко женски. Малките се раждат в началото на дъждовния сезон. По това време изобилната растителност благоприятства успешното им израстване. Импала се хранят с треви и ниски храсти. Рядко включват в менюто си и плодове.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Aepyceros melampus (Lichtenstein, 1812). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.