Импала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Импала
Male Impala in in Lake Nakuru National Park.JPG
Импала
Female impala.jpg
импала
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Bovidae Кухороги
подсемейство: Aepycerotinae Импали
род: Aepyceros Импали
вид: A. melampus Импала
Научно наименование
Уикивидове Aepycerotinae
Gray, 1872
Уикивидове Aepyceros
Sundevall, 1847
Уикивидове Aepyceros melampus
Licht., 1812 г.
Разпространение[1]
Impala.png
Импала в Общомедия

Импалата (Aepyceros melampus) е средноголяма африканска антилопа. Името импала идва от едноименното название на тази антилопа на езиците банту. На нея е наречена дори столицата на УгандаКампала, което преведено от местния език означава "там, където живеят антилопите импала". Така местните жители са наричали мястото, където днес се намира угандийската столица.

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

Антилопите импала са широко разпространени в саваните и лесостепните райони на Африка. Ареалът им обхваща предимно саваните в източна и южна Африка. Съществуват много подвидове, като един от тях – A. m. petersi, разпространен в Ангола и Намибия, някои зоолози считат дори за отделен вид.

Импала в резервата Крюгер, ЮАР

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Възрастните антилопи импала достигат височина 90-100 см. и тегло между 70 и 100 кг. Козината им е светлокафява, като на гърба е по-тъмна, а по хълбока и корема изсветлява. Около двете очи има малки бели петна. При някои подвидове в долната част на краката често има и черни петна. Рогата на мъжките индивиди са дълги и изкривени нагоре в горната си част. Женските нямат рога, но имат две закърнели твърди костни образувания в горната част на черепа. Импала са същински атлети на саваната. Те могат да скачат на дължина 9 метра и на височина 2,5 метра, като при бягане развиват скорост до 75 км./ч.

Impala ewe behind.jpg

По време на брачния период, който настъпва през сухия сезон, мъжките антилопи използват рогата си за двубои помежду си за женски. След това в стадото се образуват семейни групи, състоящи се най-често от един мъжки с няколко женски. Малките се раждат в началото на дъждовния сезон. По това време изобилната растителност благоприятства успешното им израстване. Импала се хранят с треви и ниски храсти. Рядко включват в менюто си и плодове.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group. Aepyceros melampus. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 24 юни 2009. (на английски)
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.