Импресия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Картината „Импресия. Изгряващо слънце“ на Клод Моне, 1872 г.

Импресия (от латински език impressio, буквално „впечатление“) е произведение на изкуствотоизобразителното изкуство, литературата и музиката, създадено въз основа на впечатление от нещо видяно, чуто или преживяно.

Импресия в изобразителното изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Терминът „импресия“ е въведен за първи път в изобразителното изкуство, от френския художник Клод Моне, който озаглавява една своя картина от 1872 г. „Импресия. Изгряващо слънце“. Използва се в смисъла на живописен или графичен ескиз, чрез който художникът отразява свое моментно впечатление. Оттук идва и името на течението в изобразителното и други изкуства, известно като импресионизъм.[1]

Импресия в литературата[редактиране | редактиране на кода]

В литературата импресията е жанр на лиризираната проза и спада към късите жанрове. Изразител е на впечатления, предразполагащи към размисъл. Характерни за импресията са изразителността, силното емоционално въздействие, лаконичността, точността и яркостта на описанията, като емоционалният компонент доминира над изобразително-повествователния.

Под влиянието на руската литература, импресията е силно застъпена в българската литература през второто и третото десетилетие на 20 век. Автори на импресии са:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Енциклопедия на изобразителните изкуства в България“, том 1, Издателство на БАН, София, 1980 г.
  2. „Енциклопедичен речник на литературните термини“, Иван Богданов, Издателство „Петър Берон“, София, 1993
  3. „Речник на литературните термини“, Наука и изкуство, София, 1968

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]