Инвар Кампрад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ингвар Кампрад
шведски предприемач

Роден
30 март 1926 г. (91 г.)

Уебсайт Страница в IMDb
Ингвар Кампрад в Общомедия

Ингвар Феодор Кампрад (на шведски: Ingvar Kamprad) е шведски предприемач, основател на веригата магазини за домашно обзавеждане ИКЕА. Иновативният подход, добрите цени и смелите дизайнерски решения се превръщат в нейна запазена марка.

Ингвар Кампрад е роден на 30 март 1926 година в Смоланд в семейството на немски емигранти.Още от малък проявява желание да живее по-добре, ходи до Стокхолм, купува на едро кибрити и започва да ги продава.На 17-годишна възраст получава пари от баща си, за да продължи образованието си. Той се отказва да учи и използва парите, за да основе първата си компания.Името ИКЕА идва от неговите инициали и първите букви на фермата и селото, в които израства - Елмтарюд и Агюнард. По-късно търгува с части за велосипеди, с риба, семена, моливи, коледни играчки за елха. След войната обзавеждането е хит и през 1951 година Кампрад решава да прекрати всички останали продуктови линии и да се съсредоточи само върху мебелите. През 1953 година отваря врати първият магазин ИКЕА.

Кампрад има доста сериозен коз срещу своите конкуренти - залага на огромен шоурум, в който хората могат да видят, да докоснат и да почустват стоките, за да са сигурни, че купуват нещо качествено и удобно. Идеята идва след откриването на първия магазин в Стокхолм, когато продавачите не успяват да донесат стоките от халетата. така за клиентите е "отворен" самият склад. Умната организация предлага на посетителите "еднопосочно пътуване" и те са принудени да минат през всички зали, за да излязат. Евтините цени пък идват от практичните опаковки, които са няколко пъти по-компактни от опаковките на която и да било друга верига за мебели. Мебелите се събират във всеки багажник и пестят на клиентите пари за транспорт.

През 2004 година Ингвар надминава Бил Гейтс по богатство. Според списание Форбс през 2008 г. той е вторият най-богат човек в Европа и седмият най-богат човек в света. Богатството му се оценява на 31 милиарда щатски долара.

Форбс Топ 10:

Кампрад старателно култивира имидж на скромен и дори стиснат начин на живот; по-малко известно е, че той притежава вила в швейцарски курорт, обширно имение в Швеция и лозя в Прованс, Франция, или че дълги години е карал Порше.

През 1994 г. са публикувани документи, изобличаващи членството и активното участие на Кампрад в шведската фашистка организация Nysvenska Rörelsen между 1942 и 1945 г. В последвалото писмено изявление Кампрад нарича участието си в организацията "най-голямата грешка на моя живот".

Кампрад страда от дислексия. Има трима синове, които също работят в ИКЕА, но никой от тях не е на висш ръководен пост.