Искрен Митев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Искрен Митев
български политик
25 октомври 2022 г.
Роден
Искрен Николаев Митев
22 март 1989 г. (1989-03-22) (35 г.)
Политика
Професияикономист
ПартияПродължаваме промяната
Народен представител в:
XLVII НС   XLVIII НС   XLIX НС   

Искрен Николаев Митев е български икономист и политик от „Продължаваме промяната“. Народен представител в XLVII народно събрание, XLVIII народно събрание и XLIX народно събрание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Искрен Митев е роден на 22 март 1989 г. в град Варна. Началното си образование завършва в Бургас. Учи в Английска гимназия в София, след това специалност „Икономика с английски език“ в Стопанския факултет на Софийския университет, специалност „Международен бизнес“ във Финландия и специалност „Предприемачество“ в САЩ.[1]

На парламентарните избори през ноември 2021 г. като кандидат за народен представител е 4-ти в листата на „Продължаваме промяната“ за 25 МИР София,[2] откъдето е избран.[3]

На парламентарните избори през октомври 2022 г. като кандидат за народен представител е 7-ми в листата на „Продължаваме промяната“ за 23 МИР София, откъдето е избран.

На парламентарните избори през април 2023 г. като кандидати за народен представител е 2-ри в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за 26 МИР София Област, откъдето е избран.

Професионален живот преди политиката[редактиране | редактиране на кода]

Преди да се впусне в политиката, Искрен Митев се занимава с предприемачество. Съосновател и съуправител е на ESCREO – компания, която произвежда функционални бои, които превръщат всякакви повърхности в магнитни бели дъски.

През 2016 г. Митев е отличен в класацията на Forbes "30 под 30".[4]

През 2019 г. е отличен като Founder of the Year 2019 в класацията на Central European Startup Awards.

През 2020 г., компанията му получава наградата Deloitte Impact Stars.

Професионален живот в политиката[редактиране | редактиране на кода]

В XLVII народно събрание и XLVIII народно събрание народният представител участва в комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика и иновации. Ръководител е на делегацията на PA OSCE и председателства подкомисията за наблюдение в областта на защитата на потребителите и ограничението на монополите. Народният представител е сред най-ангажираните с приятелските отношения на българския парламент със страни по цялото земно кълбо. Броят на "групите за приятелство", в които участва, е внушителен - 41.

В XLIX народно събрание е член на комисията по икономическа политика и иновации и комисията по външна политика.

Семеен живот[редактиране | редактиране на кода]

Искрен Митев е женен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Искрен Митев: „Човек е функция и резултат от средата си““ // uni-sofia.bg, 5 октомври 2021. Посетен на 14 февруари 2022. (на български)
  2. 25 МИР София - град // bnr.bg. Посетен на 14 февруари 2022. (на български)
  3. „Как се разпределят депутатските места по райони“ // actualno.com, 19 ноември 2021. Посетен на 14 февруари 2022. (на български)
  4. Млади българи са отличени в класацията на Forbes "30 под 30" // Млади българи са отличени в класацията на Forbes "30 под 30".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]