Ишкашим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ишкашим
36.7092° с. ш. 71.5739° и. д.
Ишкашим
Страна Афганистан
Надм. височина3057 m

Ишкашим (на дари: اشکاشم, на пущунски: اشکاشم) е граничен град в провинция Бадахшан в Афганистан.[1][2] С население от около 12 120 души,[3] градът служи като столица на област Ишкашим. Друг град със същото име се намира от другата страна на река Пяндж в района на Горнобадахшанска област в Таджикистан, въпреки че този град обикновено се транслитерира като Ишкошим, следвайки таджикската практика. През 2006 г. е реконструиран мост, свързващ двата града.[4]

Ishkashim се намира в плодородна долина на надморска височина 3037 m.[3] В долината има около 20 селища, но като се има предвид, че култивирането в долината е съседно, то може да се счита и за едно по-голямо селище. Долината има само една реколта годишно. Отглеждат се пшеница и ечемик. Тополи и чинари също растат, но има малко дърва за огрев.

Ишкашим е свързан по шосе с Файзабад на северозапад, през град Бахарак . Също така е свързан с градовете Zebak на югозапад и Khandud на североизток. Долината се намира във важна стратегическа зона, тъй като контролира единствения път между Fayzabad, Shighnan и Wakhan, достъпен през зимата. Разполага с редица малки магазини, хотели, къщи за гости, училища и правителствени сгради, включително база за афганистанската гранична полиция .

История[редактиране | редактиране на кода]

Ишкашим и Вахан стават ислямска област по време на Саманидската империя. Той падна на Газневидите, последвани от Гуридите и други. Той официално стана част от съвременната държава Афганистан, след като владетелите на китайската династия Цин подписаха договор с Ахмад Шах Дурани, основателят на последната афганистанска империя.[5] Тя е прекроена по време на управлението на Абдур Рахман Хан в края на 19 век, след като той се споразумя за линията Дюранд с Мортимър Дюранд . Афганистан като цяло се превръща в буферна държава между тогавашната Руска империя и Британска Индия.[6][7] В момента се патрулира от сили на Ислямското емирство на Афганистан, което пое отговорността от предишните обучени от НАТО афганистански национални сили за сигурност.[8][9]

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът обикновено е студен, но много по-топъл от този в съседните райони, като например област Вахан. Според климатичната класификация на Кьопен, Ишкашим има влажен континентален климат с топло лято (Dsb) с приятни лета и студени зими. Средната годишна температура в Ишкашим е 4,3 °C. Около 569 mm от валежите падат годишно.

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Дари е официалният език в Ишкашим, Афганистан. Хората в района са предимно таджики и узбеки. Исторически в района е имало и много последователи на низаритския исмаилизъм,[10] които се наричат ишкашими. Някои от тях може да говорят ишкашимски език в допълнение към дари.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Analysts Predict Decrease in Govt Revenue as Border Town Falls // TOLOnews. 7 August 2021. Посетен на 2022-12-21.
  2. NGA GeoName Database // National Geospatial-Intelligence Agency. Посетен на 2008-05-27.
  3. а б Population of Ashkāsham, Afghanistan Архив на оригинала от 2009-07-03 в Wayback Machine.
  4. News: Aga Khan and President Rahmonov inaugurate reconstructed bridge in Ishkashim // Asia-Plus. Архивиран от оригинала на 2007-09-27. Посетен на 2009-05-07.
  5. Dupree, Nancy Hatch. An Historical Guide to Afghanistan. Т. First Edition. Kabul, Afghan Air Authority, Afghan Tourist Organization, 1970. с. 263. Посетен на 2022-12-21.
  6. Shahrani, M. Nazif. The Kirghiz and Wakhi of Afghanistan: Adaptation to Closed Frontiers and War. 2nd. University of Washington Press, 2002. ISBN 978-0-295-98262-5.
  7. In Central Asia’s forbidding highlands, a quiet newcomer: Chinese troops // The Washington Post, February 18, 2019. Посетен на 2022-12-21.
  8. Over 1,000 ANA soldiers in Badakhshan flee to Tajikistan // Pajhwok Afghan News. 5 July 2021. Посетен на 2022-12-21.
  9. Pascual Juanola, Marta. The Taliban conquest of a thin strip of land could change Afghanistan // Sydney Morning Herald. Посетен на 5 August 2021.
  10. Salopek, Paul (October 16, 2017). "Walking the Wild Rim of War". National Geographic. Retrieved October 17, 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ishkashim, Afghanistan в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​