Ищар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за акадската богиня. За израелската певица вижте Ищар (певица).

Ищар
Babilonia, statuetta femminile nuda, forse la gran dea di babilonia, alabastro, oro, rubini e terracotta, III sec ac.-III dc ca..JPG
Характеристики
Описание акадска богиня на плодородието, любовта и войната
Родители Син
Ищар в Общомедия

Ищар е акадска богиня, съответстваща на шумерската Инана/ Ининин. Богиня на плодородието, любовта и войната. Във Вавилонския пантеон те я представят като божественото олицетворение на планетата Венера. Ищар се асоциира предимно със сексуалността; култът се свързва с т.нар. „свещена проституция“. Покровителка е на древния град Урук или „градът на свещените куртизанки“. Наричана е още и „куртизанка на боговете“.

Ишхара е шумерска богиня-скорпион, която впоследствие се отъждествява с Ищар (споменава се в Епоса за Гилгамеш).

Епос за Гилгамеш[редактиране | редактиране на кода]

Богинята предложила любовта и покровителството си на знаменития герой Гилгамеш, но той отказал, знаейки злощастната участ на предишните ѝ възлюбени. Тогава Ищар, за да отмъсти на героя, изпратила страшния Небесен Бик. Но Гилгамеш, заедно с Енкиду, го убил. Ищар, също като Инана, слязла в преизподнята за своя любим Таммуз, заплашвайки богинята на подземния свят Ерешкигал да пусне на земята всички умрели. Но Ерешкигал я убила и едва след молбите на съветниците си я съживила с жива вода. След това Ищар се завърнала на земята, заедно с любимия си Таммуз.

Ищар

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]