Йоан Филопон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоан Филопон
Ἰωάννης ὁ Φιλόπονος
византийски учен
Роден
около 490 г.
Починал
около 570 г. (80 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Средновековна философия
Школа Монофизитство
Интереси Теология

Йоан Филопон (наричан понякога и Йоан Граматик или Йоан Александрийски) е византийски философ, живял в Александрия, Египет.

Богословските възгледи на Филопон (тритеизъм и монофизитство) били предадени на анатема на Третият Константинополски събор 680681 и се игнорирали през следващите 600 години. Филопон оказва влияние върху Бонавентура, Герсонид, Жан Буридан, Никола Орезм и Галилео Галилей.

Йоан Филопон е ученик на Амоний Хермия и е автор на повече от 40 книги по теология и философия, главно коментари на Аристотел, както и негова биография. Негови текстове са включени и в компилацията на Йоан Екзарх „Шестоднев“

Йоан Филопон критикува някои от теориите на Аристотел и Платон, изхождайки от позиции, близки на съвременната наука. Той отхвърля твърдението на Аристотел, че бързината на падане на телата е пропорционална на тяхната маса и е първият учен в европейската традиция, смятащ, че телата с различна маса трябва да падат еднакво бързо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „John Philoponus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.