Йоан Филопон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоан Филопон
византийски учен
Роден
около 490 г.
Починал
около 570 г. (80 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Средновековна философия
Школа Монофизитство
Интереси Теология

Йоан Филопон (наричан понякога и Йоан Граматик или Йоан Александрийски) е византийски философ, живял в Александрия, Египет.

Богословските възгледи на Филопон (тритеизъм и монофизитство) били предадени на анатема на Третият Константинополски събор 680681 и се игнорирали през следващите 600 години. Филопон оказва влияние върху Бонавентура, Герсонид, Жан Буридан, Никола Орезм и Галилео Галилей.

Йоан Филопон е ученик на Амоний Хермия и е автор на повече от 40 книги по теология и философия, главно коментари на Аристотел, както и негова биография. Негови текстове са включени и в компилацията на Йоан Екзарх „Шестоднев“

Йоан Филопон критикува някои от теориите на Аристотел и Платон, изхождайки от позиции, близки на съвременната наука. Той отхвърля твърдението на Аристотел, че бързината на падане на телата е пропорционална на тяхната маса и е първият учен в европейската традиция, смятащ, че телата с различна маса трябва да падат еднакво бързо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „John Philoponus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.