Йозеф Грол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йозеф Грол
Josef Groll
баварски пивовар

Роден
Починал
Вилсхофен, Германска империя

Националност Флаг на Германия Германия
Предприемаческа дейност
Област пивоварство
Йозеф Грол в Общомедия

Йозеф Грол (на немски: Josef Groll) е баварски пивовар, станал известен с изобретяването на бирения стил пилзнер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йозеф Грол се ражда в немския град Вилсхофен на река Дунав в семейство на пивовар. Пивоварство изучава в семейната пивоварна, както и при известните пивовари Габриел Зиделмайер в Мюнхен и Антон Дреер във Виена.

В началото на 1840-те години гражданите на град Пилзен, Бохемия (днешна Чехия), не са доволни от бирата от вида Oberhefenbier. Те публично изсипват няколко бурета с бира, за да привлекат вниманието към лошото ѝ качество и краткия срок на годност. Решено е да се изгради нова пивоварна, която е в състояние да произвежда бира с по-дълъг срок на съхранение. Към този момент това е бирата от вида на т.нар. „баварска бира“, тъй като дънната (долна) ферментация за първи път става популярна в Бавария, и се разпространява от там. Климатът в Бохемия е подобен на този в Бавария и съществува възможността за съхранение на зимен лед и охлаждането на ферментационните резервоари с бира от 4 до 9 градуса за около година, което е необходимо за долната ферментация.

Баварската бира има отлична репутация и баварските пивопроизводители са водещи в търговията с бира. По този начин е построена нова пивоварна, но също така са наети и майстори пивовари, един от тях е Йозеф Грол. Бащата на Йозеф е собственик на пивоварна в Вилсхофен, Долна Бавария, и отдавна експериментира с нови рецепти за създаване на бира посредством долна ферментация.

На 5 октомври 1842 г. Грол произвежда първата партида от бира „Urquell“, която се характеризира с използването на мека бохемска вода, много светъл малц и хмел от Сааз (Жатец). За първи път бира от този вид е представена на клиентите в заведенията „Zum Goldenen Anker“, „Zur Weissen Rose“ и „Hanes“ на 11 ноември 1842 г. и е много добре приета от населението.

Йозеф Грол подписва договор за майстор на пивоварната „Bürgerliches Brauhaus“ („Пивоварна на гражданите“) в Пилзен, който изтича на 30 април 1845 г. и не е подновен. Грол се завръща в родния Вилсхофен, където по-късно наследява пивоварната на баща си.

Йозеф Грол умира на 22 октомври 1887 г., на 74-годишна възраст. Умира на масата на „редовните посетители“, в кръчмата „Wolferstetter Keller“ във Вилсхофен, докато пие бира.

Пивоварната „Groll“ вече не съществува. Части от пивоварната, обаче, са придобити от „Wolferstetter“ – друга пивоварна, разположена във Вилсхофен. В пивоварната „Wolferstetter“ все още се произвежда бира – „Josef Groll Pils“, в чест на създателя на бирата от вида Пилзнер.

Главни действащи лица в развитието на технологията на ниската ферментация от модерен индустриален тип са баварските пивовари Габриел Зиделмайер и Антон Дреер. През двадесети век сред учените избухва спор кой от двамата прочути пивовари е първият, осъществил този революционен пивоварен процес. Объркването става още по-голямо, когато жителите на Пилзен застават зад тезата, че изобретател на долната ферментация е Йозеф Грол през 1842 г., когато той създава бирата Pilsner Urquell, и поставя началото на стила пилзнер. И Адолф Хитлер се включва в полемиката, като назначава комисия, която да разреши спора за първоавторството.[1]. През 1942 г. комисията обявява своето заключение: първата индустриално сварена бира по метода на долната ферментация, е произведена от Антон Дреер през 1841 г.[2]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Michael Jackson, Les Bières, Oyez, 1978, с.189
  2. Christopher Finch, Bière: un tour du monde de l’amateur, éditions Abbeville, 1998, с.107.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]