Йохан Якоб Швепе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йохан Якоб Швепе
Johann Jacob Schweppe
германски инженер
1783 Johann Jacob Schweppe.jpg
Роден
Починал
18 ноември 1821 г. (81 г.)
Техника
Известен с Газирана вода
Семейство
Съпруга Елеоноре Роже

Йохан Якоб Швепе (на немски: Johann Jacob Schweppe, роден 1740 - починал 1821) е германски часовникар и изобретател, създал процеса на карбонизация (газирана вода), при който се смесват вода и въглероден двуокис, създател на първата газирана безалкохолна напитка в света - Швепс.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е във Витценхаусен, Германия, през 1740 година.[1][2] В младежките си години преминава обучение за бижутер. Премества се да живее в Женева, Швейцария, през 1765 година, жени се за Елеоноре Роже през 1767 година, и за известно време работи като бижутер. Още тогава започва да експериментира с различни минерални води.

В тези години, посещението на минерални извори и вземането на минерална вода „за вкъщи“, е много популярно сред заможните хора. Бутилките с минерална вода можело да се транспортират, но естествено пенливите води придобиват лош вкус, след кратък престой в бутилка.

Д-р Джоузеф Блек (на английски език - Joseph Black) открива газ, произведен от реакцията при смесването на сярна киселина и варовик, първоначално наречена „газ на въгленова киселина“, а сега широко известен като въглероден двуокис. Благодарение на този газ, който може свободно да бъде добавен към вода под налягане, става възможен процеса на карбонизация, в резултат на който да се получи освежаваща газирана вода с отлични вкусови качества. Тогава започват да се произвеждат бутилки и специални капачки за тях, които да могат да издържат на високото налягане в бутилката.

Търсенето на безопасни минерални води е стимулирано от недостига на чиста питейна вода в големите градове, и опасността от болестта холера, чийто бактерии се развиват в необработената вода.

Йохан Якоб Швепе основава фирмата „Швепс“ в Женева, през 1783 година, но по-късно се премества в Лондон и развива бизнеса си там. Основните продукти на компанията са „Швепс Тоник“ (1771 — най-старата безалкохолна напитка в света), „Швепс Джинджър Ел“ (1870) и „Швепс Битер Лимон“ (1957).

За него[редактиране | редактиране на кода]

  • D.A. Simmons, Schweppes, 1983

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((de)) „Die spritzige Idee des Herrn Schweppe aus Witzenhausen“, werra-rundschau.de, 24.03.2015.
  2. ((de)) Werner Keller, „Sensation: Schweppes stammt aus Witzenhausen“, 19.06.1980.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]