Калусахачи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Калусахачи
Caloosahatchee.JPG
Калусахачи
Caloosahatcheerivermap.png
Река Калусахачи
Общи сведения
Местоположение САЩ, Флорида
Дължина 108 km
Начало
Място Езеро Хикпочи
Устие
Място Мексикански залив
Калусахачи в Общомедия

Калусахачи (на английски: Caloosahatchee River) е река на югозападното крайбрежие на щата Флорида в Съединените американски щати, дълга около 67 mi (108 km)[1].

Тя отводнява районите в северния край на Евърглейдс, източно от Форт Майърс. Важно звено от Окичоби Уотъруей и за човешката дейност по вътрешния воден транспорт на Южна Флорида, реката образува естуари по протежение на цялото си течение и става обект на усилия за възстановяване и поддържане на Евърглейдс.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Реката извира от езерото Хикпочи, в югоизточната част на окръг Глейдс, на около 10 mi (16 km) на запад от Клуистън. Тя тече на запад-югозапад покрай Лабел, където прелива, формирайки естуар на 25 mi (40 km) по течението. Той се разширява с наближаването към залива, преминавайки през Форт Майърс и Кейп Коръл, и навлиза в Мексиканския залив, на 10 mi (16 km) югозападно от Форт Майърс в Сан Карлос Бей, защитен от остров Санибел.

Дългия 5 mi (8 km) канал Калусахачи, свързващ езерото Хикпочи с езерото Окичоби позволява непрекъсната навигация от Калузахатчи до водната система на Окичоби; маркирайки изолирани очастъци по основния воден път.[2] През 2013 г. силни дъждове в Южна Флорида води до висок приток на води в езерото Окичоби; повишавайки нивото на водата в езерото, принуди инженерния корпус на армията на САЩ да освободи на големи количества замърсена вода от езерото чрез река Санта Лусия на изток и Калусахачи на запад. По този начин, нормалната комбинация от сладка и солена вода в устието бе заменена от потока от замърсена питейна вода, водейки до екологични щети.[3]

В края на 19 век, дренирането и канализирането на реката, както и изкуствената връзка с езерото Окичоби позволява използването на водата за градски и селскостопански цели, което от своя страна значително променя хидрологията на реката. В резултат на това, обемът и срока на изливащата се в естуара вода са съществено променени. Последните програми от страна на държавата са опит да се определи минималните нива на потока в реката и в частност да помогне за възстановяването на водоснабдяването на Евърглейдс. Федералният резерват за ламантин е създаден в устието на реката при залива Сан Карлос, близо до Форт Майърс.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. U.S. Geological Survey
  2. Betsey Clayton, „Navigating the Caloosahatchee River“.
  3. Lizette Alvarez. In South Florida, a Polluted Bubble Ready to Burst. // The New York Times, 8 септември 2013. Посетен на 9 септември 2013.