Камера (артилерия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Камера.

122 mm гаубица образец 1910/30 г. с отворен затвор, задната част е камерата
Барабан на револвер: 4 – камера

Камера:

Камерата на нарезното оръдие със задно пълнене има гладки стени и по-голям диаметър, отколкото останалата част на канала на ствола.
В ранните образци със задно пълнене за презареждане е могло да се използва сменяема камера.

В руския език още и:

  • това, което в артилерията и револвера се нарича камера, в останалото стрелково оръжие се именува патронник, но при това „камера“ е и остаряло наименование на патронника. В много други езици няма такава разлика не се прави.
  • Вътрешната кухина на снаряда за поместването в нея на фугасния заряд, с поразяващо или със специално (осветително, димно, запалително, шумово и друго) снаряжение.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Камора (оружие)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.