Направо към съдържанието

Канембу

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Хората Канембу са етническа група, населяваща териториите на Чад. Считат се за съвременни потомци на Канемско-борнуанското царство. Установената им обща численост е 655 000 души, заемаща главно части от административния регион Лак и също част от Шари-Багирми и Канем. Говорят на местния език Канембу, диалект на Канури, но много владеят и арабски като втори език. В езиково и културно отношение често се причисляват към огромния четиримилионен етнос на Канурите, въпреки уникалните им традиции, диалект и история.

История[редактиране | редактиране на кода]

В края на 12 век Канембу се местят в днешния регион Канем. Постепенно се установяват и основават столица Нджими. В същото време продължават военна експанзия, основавайки Канемската империя (по-късно Канемско-борнуанското царство). Връхната точка в историята на младото царство идва с управлението на Май (цар) Дунама Дабалеми от династията Сайфава в годините около 1221-1259. Той става първият Канембу приел исляма, обявява джихад срещу близките племена и поставя началото на продължителен период завоевания. След затвърдяване на териториите около езеро Чад Канембу се устремяват на север към Фезан и на запад към земите на народа Хауса.

Към края на 14 век, обаче, вътрешни разделения и безредици довеждат до тежко отслабване на Канемската империя. Това принуждава династията Сайфава да се пресели в Борно, на западния бряг на езеро Чад. Вследствие на смесените бракове между канемците и местните хора се образува новата етническа група - Канурите. Канембу остават тясно свързани с Канури.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kanembu people в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.