Капан (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Капан
на арменски: Կապան
— Град —
      
Герб
39.2011° с. ш. 46.415° и. д.
Капан
Страна Армения
Площ36 km²
Надм. височина910 m
НаселениеПонижение 43 190 души (2011)
Първо споменаванеV век
Телефонен код+374 285
Официален сайтkapan.am
Капан в Общомедия

Капан (на арменски: Կապան) е културен, образователен и миньорски център на областта Сюник.

В историята на Армения Капан за първи път се споменава през V век. През Х век става резиденция на князете Дзагикянови, които изграждат крепостна стена. През XI век градът процъфтява, а населението му е 15 – 20 хил. души.

  • След завладяването от селджукските турци през 1103 г. градът губи своето значение и се превръща в село. От миналото днес е съхранена малка част от крепостната стена. В началото на XVIII в. по тези места действа легендарният борец Давид Бек.
  • С население от 43 190 души,[1] Капан изживява трудни времена с тежкото наследство от Карабахската война и пост-съветското общество. Понастоящем са налице белези на развитие. Градът е разположен в долината на р. Вохчи, на север от планината Хоступ (3201 м).
  • В Капан се намира мемориал на Карекин Нъждех, арменски революционер, военен, политически мислител, командир на арменската рота в Македоно-одринското опълчение в Балканската война.
  • В града има археолого-етнографски музей, краеведски музей и театър.
  • Основни сектори в икономиката на Капан са минната индустрия (на персийски Капан означава рудник), селското стопанство и търговията на дребно. През последните години започва развитието на мебелната и текстилната индустрия.
  • Капан е бил и продължава да бъде център за добив на цветни метали. Началото на рудодобива е поставено през 1890 г. Френски инженери, работещи за арменска фирма, получили концесия да добиват мед. Те изграждат рудник и медно-преработвателна фабрика. Предприятието е разположено в града.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на Давид Бек.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Kapan, www.citypopulation.de