Кара Китай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кара Китай
西遼
1124 – 1218
Кара Китай ок. 1160 г.
Кара Китай ок. 1160 г.
Континент
Столица Баласагун
Неофициален език среднокитайски, кидански, персийски, староуйгурски
Религия будизъм
Форма на управление Монархия
История
Падане на Ляо 1125 г.
Йелу Даши завладява Баласагун 1134 г.
Кучлук узурпира трона 1211 г.
Покоряване от Монголската империя 1220 г.
Площ
Общо (1210 г.) 1 500 000 km2
Предшественик
Ляо
Караханиди
Согдиана
Наследник
Монголска империя
Днес част от  Китай
 Монголия
 Казахстан
 Киргизстан
 Таджикистан
 Узбекистан
Кара Китай в Общомедия

Кара Китай (на монголски: Хар Хятан), наричана в китайските източници Западна Ляо (西遼),[1] е държава, съществувала в Централна Азия между 1124 и 1218 г. Тя е създадена от Йелу Даши, който се преселва с около 100 хиляди китани на запад след разгрома на държавата Ляо от джурчените.[2]

При пристигането на каракитаните в Централна Азия регионът се управлява от ислямизираната и иранизирана карлукска династия на Караханидите.[2] В същото време мнозинството от номадското население не е мюсюлманско, а се придържа към разпространените по времето на Уйгурското ханство несторианство, манихейство и будизъм.

С подкрепата на местните племена, сред които найманите и карлуките, каракитаните отстраняват караханидските владетели и установяват властта си в обширни области от река Иртиш и Седморечието до северните граници на Тибет. Те проявяват значителна религиозна търпимост и, макар мнозинството да са будисти и конфуцианци, някои каракитански владетели (гур ханове) имат християнски имена. Тяхната столица Баласагун (в днешен Киргизстан) се превръща в процъфтяващ културен и търговски център.

Кара Китай е подчинен от Монголската империя през 1218 г.

Гур ханове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Biran, Michal. The Empire of the Qara Khitai in Eurasian History: Between China and the Islamic World. Cambridge, England, Cambridge University Press, 2005. ISBN 978-0521842266. с. 93.
  2. а б History of Central Asia. // Encyclopædia Britannica, 16 ноември 2017. Посетен на 17 юли 2020.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kara-Khitan Khanate“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.