Карина Ломбард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карина Ломбард
Karina Lombard
френско-американска актриса
Родена
21 януари 1969 г. (55 г.)

Националност Франция
 САЩ
Работилаактриса, модел, певица
Актьорска кариера
Активност1987–днес
Значими ролиМарина Ферер („Ел Връзки“)
Алана Марева („4400“)
Семейство

Уебсайтkarinalombard.com
Карина Ломбард в Общомедия

Карина Ломбард (на английски: Karina Lombard) е полинезийско-американска актриса, известна с ролите си на Марина Ферер в американско-канадския драма сериал „Ел Връзки“ и на Алана Марева в научно-фантастичния сериал „4400“. [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ломбард е родена на остров Таити, Френска Полинезия на 21 януари 1969 г. в семейството на Нупурий Лайтфут, лечителка от племето лакота, и Анри Ломбард, швейцарски банкер с руски произход. Когато е едва на една година, родителите ѝ се разделят и баща ѝ отвежда нея и останалите ѝ четири братя и сестри в Барселона. Детството си прекарва в различни интернати в Швейцария, основно в Лозана.

В САЩ Ломбард пристига за първи път на 18 години и почти веднага стартира кариера на фотомодел и записва да следва актьорско майсторство. В модния бранш пробивът ѝ идва след като участва във фотосесия за Келвин Клайн, а нейни снимки са избрани да бъдат включени в рекламната кампания под формата на билбордове.

Първата ѝ значима роля е във филмовата екранизация по книгата на Джин Рис „Wide Sargasso Sea“. Следващата ѝ съществена роля е в продукцията от 1994 г. „Легенди за страстта“ с Брад Пит, Антъни Хопкинс и Ейдън Куин. През 1996 г. се снима в „Последният оцелял“, в който си партнира с Брус Уилис. Година по-късно участва в „Къл Завоевателя“ заедно с Кевин Сорбо и Тиа Карере. През следващите няколко години се снима основно в телевизионни продукции, но без значими изяви.

През 2004 г. Ломбард се появява в първия сезон на американския сериал на гей тематика „Ел Връзки“, където играе енигматичната и запленителна Марина Ферер, собственичка на кафенето „Планета“. Героинята ѝ успява да съблазни Джени Шектър (Миа Кършнър), което води до края на връзката на Шектър с Тим Хаспъл (Ерик Мабиус) и постепенното ѝ навлизане в гей средите в Лос Анджелис. Марина Ферер отпада от сюжета още с края на първи сезон, а отсъствието ѝ е обяснено с мистериозно заминаване за Европа след нервен срив. През следващите две години Ломбард се снима в научно-фантастичния сериал „4400“ в ролята на Алана Марева, която има способността да създава алтернативни реалности по телепатичен път. Последната ѝ значима актьорска изява е в петия сезон на американския сериал „Спаси ме“, където играе Женевиев.

Освен като актриса Ломбард професионално работи като певица и текстописец. Работата ѝ е основно обвързана с Cirque du Soleil. Ломбард е открито бисексуална.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля режисьор
1991 Доорс The Doors Момиче на Анди Уорхол Оливър Стоун
1994 Легенди за страстта Legends of the Fall Исабел (Изабел II) Декер / Изабел Декер Лудлоу Едуард Зуик
1996 Последният оцелял Last Man Standing Фелина Уолтър Хил

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Karina Lombard, IMDb.com.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]