Кари Ъндърууд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кари Ъндърууд
Carrie Underwood
американска певица
Изпълнение на Кари Ъндърууд на Таймс Скуеър, Ню Йорк, 2012 г.
Изпълнение на Кари Ъндърууд на Таймс Скуеър, Ню Йорк, 2012 г.

Родена
Кари Мари Ъндърууд
10 март 1983 г. (41 г.)

Религияхристиянство
Музикална кариера
СтилКънтри, кънтри рок, кънтри поп, госпъл
Инструментивокал
Гласмецосопран
Активностот 2005 г.
ЛейбълАриста Рекърдс, Кепитъл Рекърдс
Семейство
Деца2

Подпис
Уебсайтcarrieunderwoodofficial.com
Кари Ъндърууд в Общомедия

Кари Мари Ъндърууд (на английски: Carrie Marie Underwood, родена на 10 март 1983 година в Мъскоги, Оклахома), е американска кънтри певица, която става известна след победата в четвъртия сезон на American Idol през 2005 година.

Дебютният сингъл на Ъндърууд „Inside Your Heaven“ я прави единственият кънтри изпълнител, който дебютира на върха на класацията Billboard Hot 100 и единственият соло кънтри изпълнител през 2000-те, чиято песен достига първо място в този списък. Нейният дебютен албум Some Hearts включва успешните кросоувър сингли „Jesus, Take the Wheel“ и „Before He Cheats“, превръщайки се в най-продавания соло женски дебютен албум в историята на кънтри музиката.

Следващият студиен албум Carnival Ride има една от най-големите дебютни седмици на всички времена от жена изпълнител и печели две награди Грами. Нейният трети студиен албум Play On включва сингъла „Cowboy Casanova“ и също така достига първото място в Billboard Hot 100.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Кари Мари Ъндърууд е родена на 10 март 1983 година в Мъскоги, Оклахома,[1] в семейството на Карол Шатсуел и Стив Ъндърууд. Тя има две по-големи сестри, Шана и Стефани и е отгледана във фермата на родителите си в близкия селски град Чекота, Оклахома. Баща ѝ работи във фабрика за хартия, докато майка ѝ преподава в начално училище. По време на детството си Ъндърууд пее в местната църква[2] и по-късно за местни събития в Чекота.[3]

Местен почитател я урежда да отиде в Нашвил, Тенеси, когато е на 14, за да се яви на прослушване за Кепитъл Рекърдс.[4] През 1997 година звукозаписната компания подготвя договор за Ъндърууд, но го отменя, когато се променя ръководството.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

2004 – 2005: American Idol[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 година Ъндърууд се явява на прослушване за American Idol в Сейнт Луис, Мисури, пеейки „I Can't Make You Love Me“ на Бони Райт. След като изпява „Could've Been“ на Тифани, съдията Саймън Коуел коментира, че тя ще бъде един от фаворитите за спечелване на състезанието. По време на изпълнението на финалистите на 22 март 2005 година, Ъндърууд пее интерпретация на хита „Alone“, прочут от Харт, и Коуел прогнозира, че Ъндърууд не само ще спечели състезанието, но и ще надмине всички предишни победители в Idol по продажби.[5] По време на финала тя изпява „Bless the Broken Road“. На 25 май 2005 година Ъндърууд става победител в четвъртия сезон. Нейната награда включва договор за запис на стойност поне милион долара, използване на частен самолет за една година и кабриолет Форд Мустанг.[6]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Carrie Underwood: Singer, Television Actress, Songwriter (1983–) // Biography.com. Посетен на 18 ноември 2017.
  2. Carrie Underwood: My Fiance Improved My Walk with God // Christian Post. 2 март 2010.
  3. Carrie Underwood // BuddyTV. Посетен на 6 юни 2022.
  4. Biography Today, p. 144
  5. Carrie Underwood Is America's 'Idol' // Fox News, 26 май 2005. Посетен на 6 юни 2022.
  6. Biography Today, p. 148

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]