Карл Густав Врангел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карл Густав Врангел
Carl Gustav Wrangel
шведски фердмаршал

Роден
Починал
Семейство
Баща Херман фон Врангел
Карл Густав Врангел в Общомедия

Карл Густав Врангел (на шведски: Carl Gustav Wrangel) е шведски адмирал и фелдмаршал от германско-балтийски произход.

Роден е в град Упсала на 23 декември 1613 г. Починал в замъка Шпикер на германския остров Рюген на 5 юли 1676 г.

На 25 години, вече кавалерийски генерал, е изпратен в Германия, където шведите участват в Тридесетгодишната война. Без да играе ключова роля, той постепенно привлича вниманието на ръководството на армията и през 1644 г. получава командата на шведския флот. В започналата на предната година война с Дания той ръководи шведите в прочутата битка при остров Фемарн, която печели. През същата година става Фелдмаршал и наследява болния Ленарт Торстенсон като главнокомандващ армията в Германия. Нахлува в Бавария, заедно с френския генерал виконт дьо Тюрен.

През 1651 г. е направен граф на Самис и Сьолвесбори. По време на царуването на Карл X е главнокомандващ на армията и флота. През войната от 1655-1660 г. командва ту ескадри, ту сухопътни армии, като се отличава в тридневната битка за Варшава през 1656 г. и придружава краля в неговия прочут поход срещу Дания през 1657-1658 г.

След мира от 1660 г. той получава много почести, а след това е регент на малолетния Карл XI. Военната му кариера приключва с поражение в прочутата битка при Фербелин (1675 г.), където фатално подценява силата на бранденбургската армия. С това започва т. нар. Сканска война, тежка и скъпа за Швеция, която той не дочаква да свърши.