Карл Фрайер фон Тюнген

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карл Фрайер фон Тюнген
германски генерал

Званиегенерал-лейтенант
Години на служба1911 – 1944
Служи на Германска империя
Ваймарска република
Нацистка Германия
Род войскиВермахт
Командвания18-а танкова дивизия
Битки/войниПърва световна война
Втора световна война
Награди Железен кръст

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
Бранденбург на Хафел, Нацистка Германия
Карл Фрайер фон Тюнген в Общомедия

Карл Фрайер фон Тюнген (на немски: Karl Freiherr von Thüngen) е германски генерал-лейтенант от Вермахта, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

По време на Втората световна война Тюнген служи на Източния фронт през 1942 г. и 1943 г. с 18-а танкова дивизия. На 6 април 1943 г. е награден с Железен кръст.[1] На 20 юли 1944 г. е назначен от заговорниците за командир на защитната група III (Берлин) като наследник на арестувания генерал Йоахим фон Корцфлайш.[2] Той не следва заповедите на заговорниците и по-късно взима участие в разпит на майор Ханс-Улрих фон Орцен, поддръжник на заговора под негова заповед.

Въпреки това впоследствие той е арестуван от Гестапо. Освободен от армията от съда и след това изправен пред Народна съдебна палата, където е осъден на смърт от Роланд Фрайслер на 5 октомври 1944 г. и разстрелян в затвора Бранденбург-Гьорден на 24 октомври 1944 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Generalleutnant Karl Freiherr von Thüngen // Lexikon der Wehrmacht. Посетен на 6 май 2018. (на немски)
  2. Joachim Fest. Plotting Hitler's Death: The German Resistance to Hitler, 1933–1945. Weidenfield & Nicholson, 1994. ISBN 0-297-81774-4.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Karl Freiherr von Thüngen в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​