Каролинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Каролинка
Woodduck95.jpg
Wood Ducks (26439909579).jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Aix Горски патици
вид: A. sponsa Каролинка
Научно наименование
Уикивидове Aix sponsa
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение[1]
Aix sponsa dis1.PNG

район на гнездене —     
район на зимуване —     
район на уседнал живот —     

Каролинка в Общомедия

Каролинката (Aix sponsa) е дребна птица от семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Тежи между 0,5 и 0,7 кг, дължина на тялото 45 – 48 cm. Има изразен полов диморфизъм, мъжката е красиво оцветена, а женската почти незабележима с маскировъчни цветове.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространена е в Северна Америка, среща се в диво състояние по бреговете на малки реки. Аклиматизирана в Европа, (включително и България), където живее в диво и полудиво състояние.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

В Северна Америка е екологичния еквивалент на мандаринката, с която са в един род, заема същата екологична ниша и обитава сходен биотоп. Климатизирана е в Европа (включително България) и Азия, като в някои страни се е превърнала в често срещан вид. Начина и на живот е в по-голяма степен свързан с дърветата отколкото на мандаринката. Когато търси подходящо място за гнездене, ловко се разхожда по клоните на дърветата и оглежда всяка попаднала и дупка.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Гнезди в дупки по дърветата, често пъти на значителна височина от порядъка на двадесетина метра. Снася 7 – 12 синкави яйца, които мъти само женската. Мъжката я напуска в този период и се присъединява към ятата от други мъжки.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Отглеждана на много места като паркова птица, добре понася съжителство с човека. В някои страни е обичаен ловен обект. На територията на България е защитен вид.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Aix sponsa. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 16 юли 2012. (на английски)