Кат Кроули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кат Кроули
Родена1971 г. (53 г.)
Професияписател
Националност Австралия
Активен период2004 -
Жанрдрама, любовен роман

Уебсайтwww.cathcrowleyauthor.com

Кат Кроули (на английски: Cath Crowley) е австралийска писателка на произведения в жанра драма и любовен роман за юноши.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Кат Кроули е родена през 1971 г. в Мелбърн, Австралия. Има трима братя. Преди да започне училище, семейството ѝ се мести в Гипсланд. Тъй като живеят в имот далеч от града, тя чете много книги. Като тийнейджър разказва много свои истории, но никога не ги записва. След завършването на гимназията следва радиопродукция и литература в университета. После работи като учителка по английски език.

Известно време живее в Европа, откъдето пише писма на брат си – Антъни Кроули. Завръщайки се в Австралия, установява, че брат ѝ е използвал нейните писма, за да направи мюзикъла „Journey Girl“ (Пътуващо момиче), който се играе в три театъра в Мелбърн, и това я подтиква да започне да пише. Учи творческо писане и редактиране в Кралския технологичен университет в Мелбърн. След дипломирането си пише статии за вестници и списания и създава първия си ръкопис.

Първият ѝ роман „The Life and Times of Gracie Faltrain“ (Животът и времената на Грейси Фалтрейн) от едноименната поредица е издаден през 2004 г.

През 2010 г. е издаден романът ѝ „Graffiti Moon“. В последната вечер от гимназията Луси Дервиш и приятелите ѝ се впускат в търсене на Сянката и Поета – мистериозни художници на графити. Тя търси приключение, приятелките ѝ – любовта, а Ед и Лео търсят начин да изплатят свои дългове. Помощник в търсенето ѝ се оказва Ед, с когото е имала единствената несполучлива среща в живота си. Книгата печели през 2011 г. литературната награда на премиера за младежка литература, наградата „Етел Търнър“ за младежка литература и е обявена за препоръчана книга от Съвета за детска литература на Австралия.

През 2017 г. е издадена книгата ѝ „Думи в тъмносиньо“, която представя история за любовта, загубата и силата на думите. Герои в историята са Хенри Джоунс и Рейчъл Суийти, и една книжарница, където читателите оставят писма до непознати, до любимите си хора и до поети, между страниците на книгите. След дълга раздяла и трагичната смърт на брат ѝ Рейчъл се връща в градчето и започва работа в книжарницата, а откритите послания оформят един нов пъзел за бъдещето. Книгата е удостоена с различни литературни награди.

Заедно с писателската си кариера Кат Кроули преподава литература в Кралския технологичен университет в Мелбърн. Водила е курсове по творческо писане в Университета Виктория, както и семинари за творческо писане в Австралия заедно с писателката Алисън Арнолд. Действа като ментор на писатели и прави оценка на техните ръкописи.

Кат Кроули живее със семейството си в Мелбърн.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • A Little Wanting Song (2005) – издаден и като „Chasing Charlie Duskin
  • Graffiti Moon (2010)
    Graffiti Moon, изд.: „Orange Books“, София (2015), прев. Елена Лорънс
  • Take Three Girls (2017) – със Симон Хауъл и Фиона Ууд, „Книга на годината“ от Съвета за детска литература на Австралия
  • Words in Deep Blue (2017)
    Думи в тъмносиньо, изд.: „Orange Books“, София (2017), прев. Гергана Минкова

Серия „Животът и времената на Грейси Фалтрейн“ (Life and Times of Gracie Faltrain)[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Life and Times of Gracie Faltrain (2004)
  2. Gracie Faltrain Takes Control (2006)
  3. Gracie Faltrain Gets it Right (2008)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]