Личи (животно)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кафяво личи)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Личи.

Личи
LechweBotswana.JPG
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Bovidae Кухороги
подсемейство: Reduncinae Водни козли
род: Kobus Водни козли
вид: K. leche Личи
Научно наименование
Уикивидове Kobus leche
Gray, 1850 г.
Разпространение[1]
Kobus leche range map.png
Личи в Общомедия

Личи (Kobus leche) е вид африканска антилопа от семейство Кухороги. Разпространена е в откъснати популации край водни басейни в саванните райони на Африка на юг от екваториалната зона на континента.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът е разпространен в Субсахарска Африка в район южно от екватора, основно в Замбия. Отделни популации обаче се срещат и в съседните страни - ДР Конго, Ангола, Намибия и Ботсвана.

Местообитания[редактиране | редактиране на кода]

Разпределението на антилопите личи е прекъснато с големи популации ограничени в обширни влажни зони в ареала на разпространение. Личи предпочитат крайбрежни зони, край блата в близост до вода и храна. Най-големите популации обаче са разпространени в обширни ниски зони, където целогодишно е влажно. В случаите на продължителни наводнявания, личи напускат равнините и временно се населват в гористи местности. Въпреки, че видът е ограничен от блатистите райони покрай реки и езера, то повечето популации в момента са постоянни или се разширяват и общия им брой се изчислява на около 200 хил. индивида.

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

Видът е представен от пет подвида както следва:

  • Kobus leche anselli Cotterill, 2005 – подвид от ДР Конго. Класифициран като критично застрашен поради намаляването до 1000 индивида днес от 20 хил. през 1980 г. в резултат на комерсиален лов.
  • Kobus leche kafuensis Haltenorth, 1963 – Кафяво личи. Числеността на този подвид се е увеличил бавно от 40 – 45 хил. в началото на 1980-те до между 50 – 70 хил. в края на 1990-те и остава стабилна оттогава. Въпреки това подвидът е класифициран като застрашен поради това, че е ограничен на едно място в южна Замбия и от строителството на язовири в района.
  • Kobus leche leche Gray, 1850 – Червено личи. Числеността на подвида е около 98 хил. индивида като 85% от тях са концентрирани в района на делтата на река Окаванго.
  • Kobus leche robertsi (W. Rothschild, 1907) – подвидът днес е изчезнал като няма известни представители от него включително и такива отглеждани в плен.
  • Kobus leche smithemani (Lydekker, 1900) – Черно личи. От 1980-те години популацията на подвида се стабилизира до около 30 хил. индивида, но въпреки това е класифициран като уязвим поради ограниченото разпространение около езерото Бангвеулу в североизточна Замбия, опасността от бракониерство и зависимостта от водния режим.

Морфологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Антилопата е със средни размери на тялото. Височината при холката е около метър, а линията на гърба и косо се понижава към задната част на тялото. Рогата са красиви и лирообразни с дължина 45 - 92 cm. Налични са само при мъжките. Подвидовете на вида се отличават основно по окраската на тялото – от ярък червеникаво-кафяв до кафеникави със светъл корем. Мъжките тежат около 118 kg и потъмняват с напредване на възрастта, а женските – 80 kg.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Мъжките и женските личи остават разделени един от друг в по-голямата част на годината. Някои мъжки проявяват силно териториално поведение за част от годината. Женските и малките се придържат в близост до източници на вода, докато мъжките не се нуждаят от толкова вода, и се намират сравнително отдалечени от водни източници. Мъжките се конкурират за територия през размножителния период. В останалата част от годината те остават в ергенски стада. Стадата от женските са твърде променливи като няма сигурни лидер в групите. В рамките на тези групи, няма никаква връзка между отделните индивиди, с изключение на тази между майките и малките до първата си година след раждането. Личи са активни в часовете преди изгрев слънце и в продължение на няколко часа след това.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Личи консумират питателна растителна храна богата на влага. За целта те навлизат в блатистите участъци с цел да я достигнат като потъват до корема във вода. Въпреки влажната храна те пият вода до три пъти на ден.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножителният период при личи е от ноември до февруари по време на влажния сезон. Половата зрялост при женските настъпва след навършване на година и половина, но при мъжките настъпва на около петгодишна възраст. Бременността продължава около седем и осем месеца, а две трети от малките се раждат в периода на едномесечен пик – от средата на юли до средата на септември. Раждането е в усамотени места или в присъствието на няколко женски. Малките остават скрити за около две – три седмици докато заякнат. Отбиването е на около половин годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group. Kobus leche. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 10 май 2006. (на английски) Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.