Качество на живот (здравеопазване)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Индекс на качеството на живота на звеното за анализи на The Economist, 2005 година   8.000 – 8.999   7.000 – 7.999   6.000 – 6.999   5.000 – 5.999   4.000 – 4.999   3.000 – 3.999   Липсват данни

Качеството на живот в контекста на здравеопазването е оценка на благосъстоянието на даден пациент или липсата му, което се повлиява във времето от определено заболяване, инвалидност или нарушение на определени физически спобособности. Качеството на живота включва всички емоционални, социални и физически аспекти от живота на личността.

Измерване на качеството на живота[редактиране | редактиране на кода]

Ранните разбирания за качество на живота в контекста на здравеопазването са свързани с просто оценяване на физическите способности на пациента от страна на външнен наблюдател (например, дали пациентът може сам да става от леглото, да се храни и да обслужва хигиенните си нужди без помощ от други лица), както и отделни измервания (например, ъгъла, до който може да се сгъне определена става на крайник).

Съвременните разбирания за качество на живота в контекста на здравеопазването отчита, че пациентите възприемат актуалното си здравословно състояние в светлината на личните си очаквания. Те могат да варират във времето и пациентите могат да реагират на външни влияния като продължителност и степен на заболяването, подкрепа от семейството и други. Както и в други ситуации, към които съществуват различни гледни точки, е установено, че и при измерване качеството на живота оценката за една и съща обективна ситуация от страна на пациенти и на лекари се различава значително. Вследствие, качеството на живота днес обикновено се оценява, използвайки пациентски въпросници, които оценяват от различни страни физическите, социалните, когнитивните, свързаните с работата и ролята в живота аспекти, както и широк кръг симптоми, свързани със заболяването, страничните ефекти от терапията и дори финансовото изражение на медицинското състояние. Въпреки че понякога се ползват взаимозаменяемо, измерването на здравния статус на пациента и измерването на качеството на живота му са различни понятия.

Тъй като здравословните проблеми могат да окажат влияние на най-основните аспекти от ежедневието (например: дишане без затруднение, качество на съня, изхвърляне на физиологичните отпадъци, самостоятелно хранене, обличане и други), специалистите по здравни грижи са въвели понятието дейности от ежедневния живот (на английски: activities of daily living, ADLs), както и понятието инструментални дейности от ежедневния живот (на английски: instrumental activities of daily living, IADLs), с което се означават дейности, които не са необходими за фундаменталното функциониране, но позволяват на лицето да функционира в рамките на една група от хора. Инструменталните дейности от ежедневния живот включват: домакинска работа, приготвяне на храна, вземане на медикаменти по схема, управление на парите, пазаруване, работа с телефон и използване на технологии. Така анализирани и класифицирани дейностите помагат поне частично да се обективизира качеството на живот. Елементът на субективност не може напълно да се премахне, но измерването и комуникацията могат да се подобрят с въвеждане на конкретни показатели.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Quality of life (healthcare)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.