Квинт Лолий Урбик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Квинт Лолий Урбик
римски политик
Роден
109 г.
Починал
160 г. (51 г.)
Квинт Лолий Урбик в Общомедия

Квинт Лолий Урбик (на латински: Quintus Lollius Urbicus) е политик и сенатор на Римската империя през 2 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от фамилията Лолии от Tiddis в Нумидия, където построява фамилна гробница.[1] На градския форум е поставена неговата статуя, на която има запазен надпис за него.[2]

През 121 г. Урбик е quattuorvir viarum curandarum (служба във vigintisexviri), военен трибун в XXII легион Фортуна Първородна (стациониран в Могонтиакум), квестор urbanus в Рим, след това е легат на проконсула на провинция Азия. По предложение на императора той става народен трибун и претор.

През 130 до 133 г. е легат на X Близначен легион, стациониран във Виндобона до днешна Виена. Като легат взема участие в похода на император Адриан за потушаването на юдейското въстание на Бар Кохба и получава наградата hasta pura.

През 134 г. Лолий Урбик e суфектконсул. След това става фециал и управител на Долна Германия. По времето на новия император Антонин Пий той е управител на Британия и построява Антониновия вал в днешна Шотландия. По-късно той е проконсул на провинция Африка и през 146 – 160 г. praefectus urbi.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Horst Wolfgang Böhme, Römische Beamtenkarrieren. Limesmuseum, Aalen 1977 (Kleine Schriften zur Kenntnis der römischen Besetzungsgeschichte Südwestdeutschland, 16), S. 50 – 55.
  • Charles Freeman, Egypt, Greece, and Rome p508. Oxford University Press, 1999. ISBN 0-19-872194-3
  • Collin Wells, The Roman empire p226. Harvard University Press, 1995. ISBN 0-674-77770-0

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]