Кирил Симеонов (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кирил Симеонов
български икономист и политик

Роден
Кирил Сашев Симеонов
6 юни 1985 г. (1985-06-06) (38 г.)

Учил вУниверситет Бокони,
Охайски уеслиански университет,
Американски колеж в София
Политика
Професияикономист
Народен представител в:
XLV НС   XLVI НС   XLVII НС   
Семейство

УебсайтПрофил във Фейсбук

Кирил Сашев Симеонов е български политик и икономист, народен представител от XLV[1], XLVI[2] и XLVII[3] народно събрание на Република България от партията „Има такъв народ“. Председател е на постоянната Комисия по електронно управление и информационни технологии и член на постоянната Комисия по бюджет и финанси към XLVII народно събрание. В XLVI народно събрание е заместник-председател на постоянната Комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии и член на постоянната Комисия по бюджет и финанси. Парламентарен секретар на XLV и XLVI народно събрание.

Създател на платформата „Спаси Варна“.[4]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кирил Симеонов е роден в София на 6 юни 1985 година. Завършва средно образование в Американския колеж в София,[5] след което получава президентската стипендия в университета „Охайо Уеслиън“ в САЩ, където завършва икономика с отличие. След това става магистър международен мениджмънт в един от водещите европейски икономически университети – Университет Бокони в Милано, Италия.[6]

През 2021 Кирил Симеонов е избран за народен представител в XLV народно събрание от 3-ти МИР – Варна, издигнат от партия „Има такъв народ“.[7] На изборите на 11 юли същата година е избран за народен представител в XLVI народно събрание,[8] в което става парламентарен секретар и зам.-председател на постоянната Комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии.

На изборите на 14 ноември 2021 г. Кирил Симеонов е избран за народен представител в XLVII народно събрание[9] от листата на „Има такъв народ“ във Варна.

В XLVII народно събрание той е председател на постоянната Комисия по електронно управление и информационни технологии, член на постоянната Комисия по бюджет и финанси и член на подкомисията за контрол на публичните средства.

В рамките на XLVII НС Кирил Симеонов е и заместващ представител на Делегацията в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, член е на групите за приятелство България – Китай, България – Обединените арабски емирства, България – Румъния и България – САЩ.

В началото на март 2022 година Кирил Симеонов става първият български народен представител, лично занесъл 3 тона храни и лекарства на българите в Украйна след началото на войната.[10][11]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]