Клане във Васи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клане във Васи
Религиозни войни във Франция
Клането във Васи, гравюра от Франц Хогенберг (края на ХVІ в.)
Клането във Васи, гравюра от Франц Хогенберг (края на ХVІ в.)
Информация
Период1 март 1562 г.
МястоВаси, Кралство Франция
Страни в конфликта
протестанти:
Хугеноти
Кралство Англия
Съединени провинции
 Германия
 Швейцария
католици:
 Испания
Савойско херцогство
Римокатолическа църква
Командири и лидери
Луи I Бурбон-КондеФрансоа I дьо Гиз
Жертви и загуби
Карта

Клане във Васи (на френски: Massacre de Wassy) се снарича инцидент на 1 март 1562 г., с който започват Религиозните войни във Франция.

Ход на военните действия[редактиране | редактиране на кода]

На връщане от провинциалното си имение към Париж водачът на католическата партия Франсоа дьо Гиз, заедно с голяма група рицари, минава през селцето Васи. Там вижда хугеноти (протестанти), извършващи неделно богослужение в църквата си и празнуващи януарския едикт (издаден от Шарл ІХ, с който за първи път на хугенотите се дава право, макар и ограничено, да изповядват свободно религията си).[1] Цялата фамилия Гиз остро се противопоставя на едикта, което вероятно е причина за намалена търпимост по време на инцидента.

Неочаквано хугенотите разпознават херцога и започват да крещят към него и хората му. Те обаче са се събрали вътре в селището, което противоречи на едикта, при това се намират на неговата земя. В началото рицарите отвръщат с викове и заплахи, след което с извадени мечове се втурват сред неверниците. Ситуацията бързо излиза от контрол. За кратко време са убити няколко десетки хугеноти, между които жени и деца. Точната цифра остава неясна, различните източници дават между 23[2] и 60 убити и около 140 ранени от общо 500 – 600 души.

Събитието бързо се разчува и хугенотите по цяла Франция са възмутени.[3] Те се въоръжават и организират армии за защита на правата си. Гиз обаче не смята да се извинява, а заявява, че когато влезе в столицата, там също ще избие всички хугеноти. Регентката-майка Катерина Медичи се старае да остане неутрална, но в този случай настоява пред водача на хугенотите принц Конде да напусне Париж. Той бързо събира армия и превзема редица крепости по течението на Лоара (включително Орлеан), с което откъсва Париж и околностите му от Южна Франция. С тези събития се поставя началото на първата религиозна война. Тя ще бъде последвана от още осем, което ще опустоши Франция и ще я изправи пред опасността от разпадане.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. The massacre of Wassy (1562), на сайта Musée protestant, посетен на 14 декември 2019 г.
  2. Massacre de Wassy (1er mars 1562), в Encyclopédie Larousse en ligne, посетена на 14 декември 2019 г.
  3. Калин Тодоров, Хронологична енциклопедия на света, т. ІV, Велико Търново 1993, с. 236