Клисурски манастир (Софийска епархия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Клисурски манастир.

Клисурски манастир
Klisurski-manastir-Sofia-eparchy-1.jpg
Общ изглед
Вид на храмаправославен манастир
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
Населено мястоКлисура
ВероизповеданиеБългарска патриаршия
ЕпархияСофийска
ИзгражданеXIII век
Статутдействащ
Клисурски манастир в Общомедия

Клисурският манастир „Света Петка“ е действащ женски православен манастир на Софийската епархия на Българската православна църква.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е между село Клисура и град Банкя в близост до София. Намира се на върха на хълм в полите на Люлин планина. От поляната пред манастира се открива изглед към Черни връх.

История[редактиране | редактиране на кода]

Изграден е през 13 век, център на голяма лавра от скитове и манастири; обновен през 18 век; през 20 век се възобновява като скит от няколко руски монахини с настоятелка на обителта схиигумения Мария Дохторова [1] (Лидия Николаевна, монахиня Диодора 1896-1978, странстваща подвижница емигрирала от Русия и монашествала в няколко обители в различни страни; в България духовно чедо на епископ Партений Левкийски и наставница на днешния митрополит Гавриил Ловчански, който написва нейната биография), въздигнала манастирския храм „Св. Петка Търновска“ след срутване, обновен през 1954 и изографисан от руски монах, рисувал и в кв. Вердикал, но поради изгаряне на архива и вероятно замазване на надписа, името му е неизвестно. През 21 в. в двора е изградена изящна и просторна църква-ротонда „Въведение Богородично“, която към 2017 г. се изографисва на високо художествено ниво. Голяма част от манастира е покрита с външни стенописи с много надписи изпълнени от съвременен самобитен художник монах Партений с екип от две жени, работещи в ярки изкуствени цветове, които привнасят особен колорит и затова през последните десетилетия са оставени да избледнеят, въпреки че са привлекателни за масовия вкус. До манастира се стига с автобус №49 от метростанция Сливница – от разклона, от последната спирка напряко по указателните табели нагоре през пасбището или наляво по велоалеята по заобиколен и по-полегат маршрут.

Храмов празник[редактиране | редактиране на кода]

Храмовите празници са на 14 октомври – Петковден и на 21 ноември – Въведение Богородично.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]