Клисурски манастир (Софийска епархия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Клисурски манастир.

Клисурски манастир
Klisurski-manastir-Sofia-eparchy-1.jpg
Общ изглед
Вид на храма православен манастир
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Клисура
Вероизповедание Българска патриаршия
Епархия Софийска
Време на изграждане XIII век
Съвременен статут действащ
Клисурски манастир в Общомедия

Клисурският манастир „Света Петка“ е действащ женски православен манастир на Софийската епархия на Българската православна църква.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е между село Клисура и град Банкя в близост до София. Намира се на върха на хълм в полите на Люлин планина. От поляната пред манастира се открива изглед към Черни връх.

История[редактиране | редактиране на кода]

Изграден е през 13 век, център на голяма лавра от скитове и манастири; обновен през 18 век; през 20 век се възобновява като скит от няколко руски монахини с настоятелка на обителта схиигумения Мария Дохторова [1] (Лидия Николаевна, монахиня Диодора 1896-1978, странстваща подвижница емигрирала от Русия и монашествала в няколко обители в различни страни; в България духовно чедо на епископ Партений Левкийски и наставница на днешния митрополит Гавриил Ловчански, който написванейната биография), въздигнала манастирския храм „Св. Петка Търновска“ след срутване, обновен през 1954 и изографисан от руски монах, рисувал и в кв. Вердикал, но поради изгаряне на архива и вероятно замазване на надписа, името му е неизвестно. През 21 в. в двора е изградена изящна и просторна църква-ротонда „Въведение Богородично“, която към 2017 г. се изографисва на високо художествено ниво. Голяма част от манастира е покрита с външни стенописи с много надписи изпълнени от съвременен самобитен художник монах Партений с екип от две жени, работещи в ярки изкуствени цветове, които привнасят особен колорит и затова през последните десетилетия са оставени да избледнеят, въпреки че са привлекателни за масовия вкус. До манастира се стига с автобус №49 от метростанция Сливница – от разклона, от последната спирка напряко по указателните табели нагоре през пасбището или наляво по велоалеята по заобиколен и по-полегат маршрут.

Храмов празник[редактиране | редактиране на кода]

Храмовите празници са на 14 октомври – Петковден и на 21 ноември – Въведение Богородично.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]