Клод Косет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клод Косет
канадски писател

Роден
1 декември 1937 г. (86 г.)

Националност Канада
Учил вУниверситет Лавал
НаградиЕмеритус (2014)[1]
Клод Косет в Общомедия

Клод Косет (1937 г.) е канадски писател от Квебек, специалист в областта на рекламата. Преди всичко е познат с рекламната агенция, която основава през 1964[2] и която носи неговото име – Cossette Communication Marketing.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син на обущар, на дванадесет годишна възраст, той осъзнава, че има талант да рисува. Няколко години по-късно започва да следва висше образование в Йезуитския колеж в Квебек, но поради липса на достатъчно финансови средства, след първата година се записва в Малката семинария в Квебек[3].

За да финансира обучението си започва работа в обущарницата на баща си. Успехът, който изживява търговската дейност на баща му, мотивира търговците в съседство да ползват услугите му. Косет работи също и като ваксаджия на обувки, професия, която е била добре платена[3].

Напуска Семинарията, за да се запише в Училището за изящни изкуства в Квебек. След като завършва и взема диплома, започва кариерата си в областта на рекламата с работа в агенцията Payeur Publicité[3].

Клод Косет получава диплома от университета в Лавал в областта на маркетинга и администрацията. Заминава за Франция заедно със съпругата си и детето си. В Париж[3] учи във Висшето училище за изкуства и графична индустрия – Estienne, откъдето също получава диплома.

След като се завръща от Франция, той създава медийна агенция, с име Claude Cossette Graphiste. Въпреки че тарифите за услугите му са високи, агенцията му се развива, защото през 60 те години[3], Квебек изживява една тиха революция на значително икономическо развитие.

През 1966 г., продължавайки да работи за своята агенция, която вече се казва Cossette+Associés Graphistes Conseils, той подписва договор с MacLaren, най-голямата рекламна агенция по това време в Канада, на която става художествен директор.

През 1972 г., въпреки че се радва на завидна репутация, финансовото състояние на предприятието е несигурно. За да оздрави предприятието, Косет се сдружава с петима от своите кадри. Предприятието се казва Cossette Communication Marketing и той става негов президент.

Първите големи рекламни кампании, които организира агенцията са за Daisy Fresh, Renault (включит. тази на Chameau с Robert Charlebois като звезда), Desjardins, след това Provigo, MacDonald's и т.н.

През 1982 г. Косет напуска президентския пост на Cossette Communication Marketing. Постепенно Groupe Cossette Communication се превръща в най-голямата от този вид агенции в Квебек. Сега Groupe Cossette Communication притежава представителства в много държави.

След това той заема длъжността професор по обществена реклама в департамента по информация и комуникация на университета в Лавал[4]. Преподавател новатор, той замисля телевизионни предавания, създава киностудио-стаж, довършва ComViz, първият университетски франкофонски курс, излъчван изцяло по Интернет[5]. Той също е взел участие в група, която е направила превод на Библията на жуал, един диалект от Квебек.

През 1988 г. е награден със златен медал, най-високата награда на канадската[6] рекламна индустрия. Награден е и с наградата за комуникация на Квебек „за цялата си дейност, като теоретик и практик в областта на комуникациите и рекламата“. Награждаван е също много пъти с наградата Prix coq du Publicité-Club.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]