Клод Лорен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клод Лорен
Claude Lorrain
френски художник

Роден
1600 г.
Починал
23 ноември 1682 г. (82 г.)
ПогребанСан Луиджи деи Франчези, Рим, Италия

Националност Франция
Кариера в изкуството
Стилкласицизъм
Жанрпейзажна живопис
УчителиАгостино Таси, Готфрид Велс, Клод Дерюе
ПовлиянАнибале Карачи, Доменикино
Семейство
Съпруганяма
Подпис
Клод Лорен в Общомедия

Клод Лорен е френски художник и живописец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на Клод Лорен от Огюст Роден в Нанси

Клод Лорен е роден през 1600 г. в херцогство Лотарингия. Първите си уроци по рисуване получава от своя брат, който е дърворезбар. През 1613 г. заминава за Италия, където работи като слуга при художника Агостино Таси и усвоява някои от техническите прийоми на пейзажната живопис. От 1617 до 1621 г. живее в Неапол и изучава перспектива и архитектура при Готфрид Велс. През 1627 г. се установява в Рим и остава там до края на живота си.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

През епохата на барока пейзажът е един от второстепенните жанрове в изкуството. Клод Лорен обаче издига неговия статут чрез своето художествено творчество. Още приживе художникът получава всеобщо уважение и обществено признание.

Въпреки че съсредоточава своята работа предимно в областта на пейзажа, той е и великолепен офортист. Под влияние на класическите художници той рисува предимно мащабни по формат композиции на литературни теми. В зрялото и късното си творчество се обръща към по-интимни сцени, изпълнени с приглушени тонове и деликатна фактура.

В своите пейзажи Клод Лорен се стреми да представи не толкова природата с нейните „бъбриви“ детайли, а по-скоро поетичните чувства, които завладяват човека, когато наблюдава нейната красота. Неговите картините се характеризират с ясна градация на тоновете в близкия и далечния план и ефектни контрасти между светли и тъмни петна.

По отношение на цвета, в творчеството му могат да се различат два маниера на работа: в ранния си период рисува с гъстоположени бои и топли цветове, а в по-късния период живописва с плавни преходи, фини велатури и хладни тонове.

В своята работа отдава изключително голямо значение на светлината. Той е първият живописец в историята на изкуството, който изследва законите на светлината в рамките на художественото си творчество. Работата му в тази област повлиява изключително силно върху развитието на пейзажа, по-специално върху творчеството на Уилям Търнър.

Картини на Клод Лорен са притежание на почти всички значими галерии в Европа. В Лувъра се съхранява една от най-богатите колекции от произведения на големия европейски пейзажист.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]