Кози (род)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Коза пренасочва насам. За други значения вижте Коза (пояснение).

Кози
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Чифтокопитни (Artiodactyla)
семейство:Кухороги (Bovidae)
подсемейство:Кози (Caprinae)
род:Кози (Capra)
Научно наименование
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение
Capra range map2.jpg
Обхват на вкаменелости
Кози в Общомедия
[ редактиране ]

Козите (Capra) са род Кухороги бозайници от разред Чифтокопитни.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Винторог козел

Класификацията на козите все още е предмет на научни спорове. В по-старата литература се разграничават само два вида: Винторог козел (Capra falconeri) и Козирог (Capra ibex), като към последния се причисляват като подвидове всички останали диви козли. Днес различните автори разграничават от 7 до 9 отделни вида.

Скорошни генетични изследвания[1] потвърждават отликата на сибирските и нубийските козирози от алпийските. От друга страна пиренейските козирози се оказват не чак толкова различни от алпийските, колкото се смяташе доскоро. Някои учени смятат кавказките козли тур за единствен вид: Capra caucasica, но същото изследване сочи Западнокавказкият тур (Capra caucasica) като по-близък до безоаровите козли, отколкото до Източнокавказкия тур (Capra cylindricornis).

За всеки гографски район е типичен определен вид див козел, но в редките случаи когато териториите на разпространение на два вида се припокриват, те не се кръстосват помежду си. В неволя обаче козите успешно се кръстосват давайки плодовито потомство[2].

Род Кози

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Козите се срещат в скалистите високопланински райони на Европа, Азия и Североизточна Африка. В древността Безоаровият козел е обитавал и Българските земи, а Алпийският козирог е успешно аклиматизиран в Рила.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Женски алпийски козирог с козлето си

Дивите козли обитават скалисти високопланински райони и се придвижват с голяма сигурност и бързина по стръмните скалисти склонове. В естествената си среда е трудно да се наблюдават, защото забелязват хората отдалеч и бързо напускат района. Женските с малки обикновено се движат на неголеми стада, а мъжките живеят самостоятелно или на отделни ергенски стада.

Обикновено се хранят рано сутрин и привечер с високопланински треви, храсти, мъх, лишеи, корени или листа и дървесна кора.

През размножителния период мъжките козирози водят ожесточени битки помежду си за правото над женското стадо. Те блъскат глави с големите си рога по характернен начин, изправяйки се на задните си крака за по-голяма засилка. Този характерен начин на борба се обяснява с малкото пространство с което обикновено разполага биещата се двойка и невъзможността да се засилват.

След около 5-месечна бременност женските раждат по едно, рядко две малки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Phylogenetic Reconstructions in the Genus Capra (Bovidae, Artiodactyla) Based on the Mitochondrial DNA Analysis. Russian Journal of Genetics, 2007, Vol. 43, No. 2, pp. 181–189. online
  2. V. G. Heptner: Mammals of the Sowjetunion Vol. I UNGULATES. Leiden, New York, 1989 ISBN 9004088741