Колбасово дърво

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Колбасово дърво
Kigelia-Africana-Serengeti.JPG
Ucla sausagetree leavesandfruit.JPG
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Lamiales
семейство: Bignoniaceae
триб: Coleeae
род: Kigelia
вид: Kigelia
africana
Колбасово
дърво
Научно наименование
Уикивидове Kigelia africana
Benth., 1849 г.
Колбасово дърво в Общомедия

Колбасовото дърво (Kigelia africana) е вид дървета от семейство Bignoniaceae. В тропическа Африка и на остров Мадагаскар от тях висят дълги 60-сантиметрови и няколко килограмови „колбаси“. Популярното наименование на тези дървета е "саламени". Плодовете растат на големите клони на дървото на дълги въжета. Местните жители в района на Ашанти на територията на Гана наричат дърветата "nufutene", което значи "висящи гърди". В Централна Африка смятат тези растения за свещени.

В някои племена, които населяват Кот д'Ивоар, има обичай по домовете си да окачат дървесните "колбаси" като символ на плодородие.

Пресните плодове са отровни и имат силно слабително действие. Също така плодовете служат като храна още когато са печени, сушени или ферменирали. Намират още приложение и в народната медицина за лекуване на венерически болести, змийско ухапване, ревматизъм.

Интересно е, че цветовете му се опрашват от прилепи. Оригиналните цветове на колбасовото дърво са подобни на огромни алени лалета или камбанки. Висят по три на грозд и се отварят само през нощта, издавайки доста неприятен мирис наподобяващ гнило месо. Миризмата на мърша обаче е сигнал за атака от страна на прилепите, за които нектарът скрит в цветовете на кигелията е истинско лакомство, а той никак не е малко – по 1 чаена лъжичка на цвят. Два-три дни след посещението на прилепите, на мястото на цветовете се образуват завързи.

В Източна Африка расте K. aethiopica, чиито нарязани на парчета и изпечени плодове се слагат в бирата.