Коматински скали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Коматинските скали или Коматиница са скални образувания, който се намират на 25 километра над град Симитли във Влахина планина. Те се извисяват над село Брестово. В близост се намира Тросковският манастир „Свети Архангел Михаил“.[1]

Скалите са се образували преди около 35 – 40 млн. години. Намират се в непосредствена близост до Македонската граница. Името им идва от известния масив Коматиница. Скалният феномен се разпростира на територията между река Вранещица и село Брестово и представлява мащабно образование с формата на венец и с височина на места до 100 м. Пейзажът по зъберите му е  полупустинен и беден на растителност, което ярко изпъква над зелената долина в основата му и на гората около него. Скалите са със сив до сивочервен и виолетов цвят, на места със зелен отенък. В геоложко отношение на различни места съставът им включва пясъчници, алевролити, агрилити и варовици.

Обектът не е популярна туристическа дестинация и все още не е включен в списъка със защитени територии. Местността предоставя идеални условия за пешеходен туризъм и умерено планинарство, а от върховете на скалите се разкрива невероятна панорама към околния ландшафт и на двете държави.

Според археологически проучвания на мястото преди време влъхвите са имали древнобългарско светилище за свещенодействия. На 50 км от град Благоевград са разкрити останки от крепост, от която са запазени кулата, части от стените и пътя.

Достъпът до скалните образования е през селата Крупник, Потока и Кадийца до С. Брестово и Коматиница. Пътят от град Симитли за Село Докатичево след Балабанци е черен и по него е възможно да се премине само с високопроходими коли.[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония