Конвейер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Конвейер за автомобили Лотус към 2008 г.

Конвейер (от английски: convey — придвижвам) е организация на производството и по-точно на изпълнението на отделни операции, при което целият процес се разделя на отделни стадии с цел повишаване на производителността, като се изпълняват едновременно операции върху няколко изделия, преминаващи през различни стадии на изработка. Конвейер се нарича и механическото приспособление за придвижване на изделията между стадиите при такава организация на труда.

Смята се, че месопреработвателната индустрия в Чикаго е една от първите, която използва конвейер в САЩ през 1867 г. Работниците в кланиците стояли на определени места, а система от лостове и скрипци придвижвала животните към всеки и те изпълнявали своята специфична операция по обработката. Примерът на кланиците е използван по-късно от Хенри Форд в неговата Форд Мотър Къмпани.

Важна характеристика на работата на конвейерa е нейната непрекъснатост. Тази система превръща процеса на сглобяване на сложни изделия, който преди изисквал висококвалифициран труд, в рутинен, монотонен процес с висока производителност, за който не е необходима висока квалификация.

Примери:

  • Конвейер за производство на автомобили;
  • Конвейер в консервна фабрика.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Конвейер“ в Уикипедия на руски (автори).