Константин Вампила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константин Петров
Константин Вампила, 1999 г.

Роден
Константин Петров
6 януари 1973 г. (51 г.)

Националност България
Работилписател, драматург, дизайнер
Литература
ПсевдонимКонстантин Вампила
Период1991 -
ЖанровеБелетристика, Драматургия, Авангарден Дизайнер
ТемаЕзотерика, Окултизъм, Ню Ейдж, Трансформизъм
НаправлениеНю Ейдж
Известни творби„Подлезът на Анна“ (1993),
„Курт“ (2009),
„Ключът на Мрака“ (2014)
НаградиПърва награда за дебют на БНР за радиопиеса „Подлезът на Анна“ (1993).
Награда „Златна Игла“ в раздел Авангардна мода на Академия за мода (1997) и (1999).
Почетна статуетка от Пако Рабан (1996)
ПовлиянЕлифас Леви, Гарет Найт
ПовлиялАвангардната и клубната мода в България

Константин Вампила е български дизайнер и писател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Константин Вампила е роден на 6 януари 1973 година в София. Израства в Стара Загора, където учи пиано и контрабас в Средно музикално училище „Христина Морфова“, както и руски език в Руска гимназия „Максим Горки“. През 1990 година, след срещата му с Кристина Хаджиева в Пловдив, стартира артистичната му кариера като драматург, сценарист, писател и моден дизайнер. Заедно с Кристина Хаджиева през 1991 година създават студио „Кристина Авангард“ в София, което през 1996 г. се преименува във „Вампила Ателие“.[1]

През 1993 година пиесата му „Подлезът на Анна“ печели Първо място в анонимен конкурс за радиопиеса на Българското национално радио, програма „Христо Ботев“.[2] През 1995 година радиосериалът „Кака Нели и негрите“ печели приз и Второ място на Конкурса за радиосериал на БНР, програма „Христо Ботев“. Константин Вампила работи като колумнист в столични светски издания.

Дизайнерският му тандем с Кристина в периода от 1991 година до 2013 година създава множество модни колекции, две от които им носят наградите на Българска Академия за мода „Златна игла“ в раздел „Авангардна мода“ за 1997 година и за втори път през 1999 година.[3]

През 1996 година „Вампила Ателие“ е удостоено с Наградата на Пако Рабан, връчена лично от твореца за колекцията „Ностагията на принцовете“. Тандемът Вампила е основател на Клубната мода в България и дълги години създава визии, перформанси и програми, както във всички най-популярни нощни клубове и дискотеки, така и в много ъндърграунд средища в цялата страна. „Вампила Ателие“ са автори на костюми за повече от 200 видеоклипа на най-популярните български поп и фолк изпълнители. Константин Вампила, като част от „Вампила Ателие“, е творчески директор – от първия до последния ден – на легендарния микс-клуб „Спартакус“.

През 2009 година издателство „Сиела“ издава фентъзи трилъра му „Курт“ – Първа част от „Трилогия на Мрака“.[4] През 2014 година издателство „Кота“ издава романа „Ключът на Мрака“ – Втора част от „Трилогия на Мрака“.[5] От 2012 г. Констнантин Вампила се оттегля от активния светски живот и се отдава изцяло на литературно творчество в сферата на мистицизма, окултните техники и трансформизма.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Трилогия на Мрака“[редактиране | редактиране на кода]

  1. Курт, изд. „Сиела“ София (2009), 666 с.[6]
  2. Ключът на Мрака, изд. „Кота“ Стара Загора (2014), 359 с.

Пиеси[редактиране | редактиране на кода]

  • Подлезът на Ана (1993)
  • Кака Нели и негрите (1995)

Източници[редактиране | редактиране на кода]