Корней Чуковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Корней Чуковски
Chukovsky by Repin.jpg
Портрет от Иля Репин, 1910 г.
Роден 31 март 1882 г.(1882-03-31)
Починал 28 октомври 1969 г. (на 87 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Русия Русия
Уебсайт Страница в IMDb
Корней Чуковски в Общомедия

Корней Иванович Чуковски (на руски: Корней Иванович Чуковский) е псевдонимът на руския писател, критик, преводач и очеркист Николай Василевич Корнейчуков (на руски: Николай Васильевич Корнейчуков). Корней Чуковски е бил един от най-популярните детски поети в Русия. Неговите изобретателни и находчиви рими са лесни за запомняне, а литературните му образи – абсурдни. Поемите му Крокодил, Телефон и др. са били любими на много поколения в Русия и СССР, стихове от негови поеми, особено Телефон са били често цитирани и използвани като изрази в руската медия и ежедневните разговори. Той е бил също така влиятелен литературен критик и есеист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Корней Чуковски е роден на 31 март (19 март стар стил) 1882 г. в Санкт Петербург.

Чуковски е учил в гимназия в Одеса. След като получил своето образование, Чуковски започнал кариера в журналистиката, като писал за вестник „Одески новини“ от 1901 г. до 1905 г, като за две години от този период той бил кореспондент на вестника в Лондон.

През 1905 г. – 1908 г. той е работил като редактор на сатиричното списание „Сигнал“ и започнал, с книга за Леонид Андреев, поредица от мемоари и анализи, които обхванали три поколения от руския литературен живот. По това време, той започнал да превежда произведения на английски и американски автори, най-видните имена от които са: Чарлс Дикенс, Марк Твен и Уолт Уитман.

Преводите и критиката, които Чуковски е написал, са високо ценени. Особено важен е неговият труд върху творчеството на руския поет от 19 век Николай Некрасов. Въпреки това, Чуковски дължи своето име на детската литература, която създава. Той е смятан от мнозина за първия руски автор на модерна детска литература. Някои от неговите стихотворения, като „Крокодил“ (1917 г.), „Мий без спир“ (1923 г.) и „Голяма хлебарка“ (1923 г.), са считани за класика в жанра. Техните рими и приятен вид нямали нищо общо с дореволюционните скучни произведения, които били характерни за тогавашното стихотворство. В творчеството на Чуковски баналните теми за съдружие и обществена отговорност са винаги с второстепенно значение, като на преден план излизат самите ярки истории. Те са изпъстрени с въображаеми случки за всекидневни ситуации и със същества, които са познати на децата.

Пощенска марка на СССР, 1982 (Michel 5164, Scott 5033)

Направени са театрални, филмови и дори оперни и балетни адаптации по негови произведения (композиторът Сергей Прокофиев продуцирал някои от тях), като те били много популярни през 20 век.

Чуковски е автор на книгата От две до пет (1933 г.), която изследва детската реч и психика. Тя веднага станала любимо ръководство на родителите на малки деца и заради това има над двадесет издания.

Корней Чуковски умира на 28 октомври 1969 г. в Москва, Русия.

Литературното си наследство завещава на една от четирите си дъщери – писателката Лидия Чуковска. С нейно съдействие е оформен музей на писателя в „Селото на писателите“ край Москва. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]