Космическа надпревара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Космическата надпревара)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Космическата надпревара е съперничество в изследването на космоса между САЩ и СССР в периода 1957 – 1975 година.

Космическата надпревара е пряк резултат от политическото противопоставяне между двете държави през десетилетията след Втората световна война. Тя носи предимно технически и научен характер, с цел овладяване на космическото пространство около земята. Надпреварата минава през няколко основни етапа: за изстрелване на първия космически апарат (тук главното е ракетата-носител да изведе на достатъчна височина апарата, за да може той да заеме стабилна орбита около Земята); за изпращане на живо същество в космоса (тук се цели връщането на обекта с цел да се изследват въздействията върху организма от престоя му в открития космос); изпращане на човек в космоса; изпращане на първия човек от женски пол; изпращане на космически апарат до Луната; изпращане на човек до Луната.

Във всички етапи, с изключение на последния, превъзходство имат съветските учени, ръководени от амбициозния Сергей Корольов. Техният успех обаче се дължи на огромната политическа помощ и коства няколко големи трагедии.

Американската космическа програма е ръководена от инженера на Нацистка Германия Вернер фон Браун. Той е главен разработчик на немските ракети ФАУ. След войната започва работа по ракета, която да изведе първия човек в космоса.

Основна цел на космическата надпревара става и фотографирането на Земята от космоса (сателитни снимки), които подпомагат както науката така и военните стратегии и шпионажа.