Вернер фон Браун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вернер фон Браун
германско-американски инженер

Роден
Починал
16 юни 1977 г. (65 г.)
Техника
Област Ракетостроене

Подпис VonBraun-sig.png
Уебсайт Страница в IMDb
Вернер фон Браун в Общомедия
Вернер фон Браун пред двигателите на ракетата Сатурн 5.
Вернер фон Браун на бюрото си с макети на ракетите от семейство Сатурн.

Вернер фон Браун (на немски: Wernher von Braun ) (1912-1977) е немски, по-късно американски учен, един от родоначалниците на ракетостроенето.

Завършил е висшето си образование в Берлин през 1934 г. От 1937 до 1945 е директор на Германския център за ракетни изследвания в Пенемюнде на брега на Балтийско море. Създател на ракетите от серията Фау-2 (V2) — ракета с далечен обсег на действие, използваща течно гориво. За превръщането на тази ракета в серийно произвеждано оръжие заслуга има и немският му колега инженер Конрад Вандемберг. Вече във времето, когато значителна част от немската индустрия е унищожена от бомбардировките, Конрад Вандемберг създава и организира ракетното производство на конвейр в подземен завод, недостижим за ударите на англо-американската авиация. Освен това Вернер фон Браун е бивш член на СС и лично е познавал Адолф Хитлер, факт който е пренебрегнат от американските политици по-късно. Архивите с тези данни са строго секретни дори и до днес.

След края на войната работи в САЩ като технически съветник към ракетната програма на САЩ. През 1950 г. е прехвърлен в Хънтсвил Алабама, където 10 години оглавява Редстоунската ракетна програма. Фон Браун е натурализиран като американски гражданин през 1955 г. През 1960 година става директор по разработката на операциите в центъра на НАСА - „Д. Маршал“ в Хънтсвил, Алабама.

Той отговаря за разработката на Сатурн V — ракетата, използвана в програмата Аполо за пилотиран полет до Луната.[1] Много учени в НАСА признават, че той е истинският създател на Американската космическа програма.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Biography of Wernher Von Braun. // MSFC History Office. NASA Marshall Space Flight Center.

Открийте още информация за Вернер фон Браун в нашите сродни проекти:

Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)
Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)