Коста Стоянов (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Коста Стоянов.

Коста Стоянов
български политик
31 октомври 2022 г.
Роден
Коста Георгиев Стоянов
24 октомври 1974 г. (1974-10-24) (49 г.)

Учил вУниверситет по архитектура, строителство и геодезия;
Национална спортна академия
Политика
Професиястроителен инженер,
спортен мениджър
ПартияВъзраждане
Народен представител в:
XLVIII НС   XLIX НС   

Коста Георгиев Стоянов е български политик от партия „Възраждане“. Народен представител в XLVIII и XLIX народно събрание. Оглавявал е редица дирекции към община Бяла, бил е общински съветник.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Коста Стоянов е роден на 24 октомври 1974 г. в град Бяла, Варненско. Завършва промишлено и гражданско строителство в УАСГ – София и „Спортен мениджмънт“ в НСА.[1] От септември 2000 до януари 2018 година работи в Община Бяла на ръководни длъжности като директор на дирекция. Бил е и общински съветник.

От януари 2018 до октомври 2022 е изпълнителен директор на местна инициативна група „Долни чифлик и Бяла“, изпълняваща Стратегия за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) по Програмата за развитие на селските райони, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“. През това време са финансирани и изпълнени множество проекти на общините Долни чифлик и Бяла, проекти на местни НПО и на местни частни компании.

Допълнителна информация и интересни факти:

  • Владее свободно английски и руски език
  • Външен експерт по ЗОП, включен в списъка на Агенция за обществени поръчки под уникален номер ВЕ-2178
  • Оценител на проекти, финансирани по европейски програми
  • До 2018 година е член на Постоянната комисия на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по Управление на средства от Европейските фондове
  • Действащ футболен агент, вписан в регистъра на БФС под номер 0019, с осъществени трансфери на няколко български футболистки в чужбина
  • Председател на сдружение „Бъдеще чрез спорт“, с богат опит в организирането на големи спортни мероприятия, организирал следните по-големи събития: Милан Джуниор Камп 2017 – детски футболен лагер с участието на над 130 деца от страната и чужбина; Интер Академи Камп 2018, 2019 и 2021 – детски футболни лагери с участието на общо над 300 деца от страната и чужбина, под ръководството на треньори от академията на Интер; Бяла Къп 2016, 2017 и 2018 – младежки футболни турнири с международно участие; Лекции за спортно кариерно развитие на деца и юноши
  • През 2022 година участва в предаването „Стани богат“, където печели десет хиляди лева и стига до 12-ия въпрос за 20 000 лв.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

На парламентарните избори през 2022 година е избран за Народен представител в 48-ото народно събрание от 3-ти МИР Варна от листата на партия „Възраждане“. В 48-ото НС е избран за Председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и за член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

На парламентарните избори през 2023 година е избран за Народен представител в 49-ото народно събрание от 3-ти МИР Варна от листата на партия „Възраждане“. В 49-ото НС е избран за член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, която временно председателства до избирането на председател и за член на Комисията по околната среда и водите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б „Кои са варненските депутати в новия парламент“ // darik.bg, 19 октомври 2022. Посетен на 10 ноември 2022. (на български)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]