Костелец над Черними леси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Костелец над Черними леси
Kostelec nad Černými lesy
— град —
Знаме
      
Герб
Сграда на главния площад
Сграда на главния площад
Чехия
49.9941° с. ш. 14.8593° и. д.
Костелец над Черними леси
Среднобохемски край
49.9941° с. ш. 14.8593° и. д.
Костелец над Черними леси
Страна Чехия
КрайСреднобохемски край
ОкръгПрага-изток
Площ17,71 km²
Надм. височина391 m
НаселениеПовишение 3627[1] души (2016)
КметИржи Кахоун
Първо споменаване1344 г.
Пощенски код281 63
МПС кодPH
Часова зонаUTC+1
Официален сайтwww.kostelecncl.cz
Костелец над Черними леси в Общомедия

Костелец над Черними леси (на чешки: Kostelec nad Černými lesy) е град в Чехия, Среднобохемски край, окръг Прага-изток. Има 3627 жители (по преброяване от 2016 г.) и се простира на площ от 1771 хектара. Намира се на 30 километра на изток от Прага на 400 метра надморска височина. Околностите са заети от гъсти иглолистни гори.

В града няма тежка промишленост (основно поради факта, че през 19 век местните съветници се противопоставят на изграждането на жп линия, минаваща през града). Традиционно е грънчарството. Ежегодният грънчарски фестивал-пазар е културно-историческа атракция, която се провежда винаги в края на месец май. В градските кръчми се сервира местна наливна бира.

История[редактиране | редактиране на кода]

Възникването на града е през ранния период на управление на чешкия владетелски род Пршемисловци. Съгласно легендата, първоначално тук е построена крепостта на св. Войцех, която била толкова непревзимаема, че напълно осигурявала безопасността на хората по време на нападения над селището. През тази местност е преминавал добре охраняваният път от Прага до Коуржин. Самата крепост била обкръжена от гъсти, мрачни и тъмни смърчови и елхови гори.

Първото исторически достоверно споменаване на селището е от 1344 г., когато крал Ян Люксембургски заменя костелецкия замък и околнистите му с пан Йешко от Наход. Отначало селището има славянско население. През 1489 г. на Костелец е дарен статут на град и правото на търговска дейност и развитие на занаяти.

От 17 април 2009 г. градът може отново да използва знамето си и нов герб.[2]

Имена на града[редактиране | редактиране на кода]

В миналото градът се е наричал Черни Костелец (официално до 1920 г. на чешки: Černý Kostelec; на немски: Schwarzkosteletz; на латински: Castelicz cis/ad nigras silvas) и поради това прилагателното чернокостелецки е запазено и до днешно време. През 1920 г. името е заменено с Костелец над Черними Леси.

При писането на главните букви в името на Костелец над Черними леси често се допускат грешки на чешки език – поради правилата на чешкия правопис и поради факта, че до 2014 г. градът официално е изписван като Костелец над Черними Леси.[3]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени[редактиране | редактиране на кода]

Свързани с града[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]