Кракатау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на пролива Сунда

Кракатау е вулканичен остров.[1] Формира се преди един милион години, на запад от остров Ява, Индонезия. Многобройните изригвания разрушават върха му, а наоколо изникват нови вулканични конуси и образуват остров Кракатау.

Изригването[редактиране | редактиране на кода]

На 26 август 1883 г. се чул взрив и се издигнал огромен черен облак вулканична пепел. На следващия ден островът бил пометен от чудовищна експлозия – най-мощното вулканическо изригване, известно на учените досега. Две трети от Кракатау изчезнали, части от острова полетели на височина 70 – 80 km и се разпръснали на площ от 1 000 000 km2. Взривът бил чут чак в Австралия, отдалечена на 3 200 km и в югоизточните части на Русия. Над 19 km3 скали, раздробени на прах, излетели във въздуха, закривайки слънцето. В продължение на 3 дни район с радиус 280 km потънал в мрак. Вълни цунами с размери 57 m достигнали бреговете на Ява и Суматра и унищожили крайбрежните селища. Загинали 37 000 души от съседните страни и острови, а от тези, населяващи острова, не останало нищо живо.

Последиците от гигантския взрив били почувствани в цял свят. Температурите спаднали с няколко градуса, тъй като вулканичният прах спирал слънчевите лъчи. Дори в много отдалечени райони били наблюдавани невероятно красиви залези, а луната често била синя или зелена в резултат на отражението на светлинните лъчи от праха във въздуха. Дори сеизмичните вълни от изригването достигнали до Лондон и повишили нивото на река Темза.

Анак Кракатау[редактиране | редактиране на кода]

През 1927 г. на 300 m под морската повърхност, на мястото на саморазрушилия се Кракатау имало ново вулканично изригване и над морето се появил малък вулканичен конус. Последвалите изригвания увеличили и площта му. Образувал се малък остров с височина 188 m, наречен Анак Кракатау – Детето на Кракатау. Анак Кракатау расте всяка година с 5 метра.

Географско определение[редактиране | редактиране на кода]

Еволюция на островите около Кракатау (Френски)
Сателитна снимка на Кракатау, 18 май, 1992 г.

Индонезия има над 130 действащи вулкана, повече от всяка друга държава. По-голямата част от тези вулкани лежат върху два от най-големите острови на Индонезия – Ява и Суматра. Тези два острова са разделени от пролива Сунда.

Преди изригването през 1883, Кракатау се е състоял от два основни острова: Ланг (превежда се като „дълго“), който сега се нарича Раката Кецил (или „Дължина“) и Ферлатен (превежда се като „оставен“ или „пустеещ“), който сега се нарича Сертунг. Преди 1883 самият остров е бил 9 km (5.6 мили) дълъг и 5 km (3,1 мили) широк. След избухването от острова е останало само половината, 2 km² (1.2 мили). В момента връх Кракатау е висок 300 метра и всяка година расте с около 5 метра. Преди взрива връх Кракатау се е състоял от три вулканични конуси: Раката (820 m/2 700 фута) на юг; Данан (450 m/1 500 фута) на север и Пербоуатан (120 m/390 фута) на север, докато сега Кракатау се състои от единичен връх, висок 300 метра. И до ден днешен Кракатау е активен и изригва редовно от един до три пъти седмично.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]