Направо към съдържанието

Кралство Литва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралство Литва
Lietuvos Karalystė
— независима държава —
1251 – 1263
КонтинентЕвропа
СтолицаКернаве
Официален езиклитовски, рутенски
РелигияКатолицизъм
Православие
Балтийско езичество
Форма на управлениеМонархия
Крал
1251 – 1263Миндаугас I
История
Обявена за кралство17 юли 1251
Коронация на Миндаугас6 юли 1253
Убийство на Миндаугас1263
Предшественик
Литовско херцогство Литовско херцогство
Балти Балти
Наследник
Велико литовско княжество Велико литовско княжество
Днес част от Литва

Самостоятелно Литовско кралство проъществува за кратко двукратно в европейската история. Литовска монархия съществува от 1251 до 1263 и отново едва през 1918.[1] За пръв литовски крал е коронован Миндаугас, но статутът на кралство е загубен след убийството на краля през 1263. Другите монарси на Литва са посочени като Велики херцози, въпреки че тяхното състояние и самочувствие е почти идентично с това на крал. Два пъти сацправени опити да се възстанови кралство - от Витаутас Велики през 1430 и от Съвета на Литва през 1918.

Крал Миндаугас[редактиране | редактиране на кода]

Була относно поставяне на Литва в рамките на компетентността на Епископа на Рим

В началото на 13 век, Литва е обитавана от различни езически балтийските племена, които започват да се организират в конфедерация, наречена Велико херцогство Литва. До 1230 като лидер на Великото херцогство се очертава Миндаугас. През 1249 избухва вътрешна война между него и племенниците му Таутвилас и Едивидас, като всяка страна търси чуждестранни съюзници Миндаугас успява да убеди ливонските мечоносци не само да му предоставят военна помощ, но също така и да му осигурят кралската корона на Литва в замяна на неговото обръщане към католицизма и някои земи в Западна Литва. Статутът на кралство е провъзгласен на 17 юли 1251 г., когато Епископа на Хелмно изпълнява заръката на Инокентий IV да короняса Миндаугас[1][1] През 1255 Миндаугас получава разрешение от Александър IV да короняса сина си като крал на Литва.

Коронацията и съюзът с ливонските рицари осигурява период на мир между Литва и Ливония. През това време литовците разширяват владенията си на изток, докато Ливония опитал да завладее Жемайтия. Подведен от племенника си Tрениота, Миндаугас нарушава мира с Ордена и е победен в битка през 1259 г. и отново при Дурбе през 1260.[2] Конфликтът довежда до убийството на Миндаугас и двама от синовете му през 1263. Страната се връща към езичество и статута на кралство е загубен докато не приеме отново християнството. Покръстването на Литва настъпва едва през 1387).

Опити да се възстанови кралството[редактиране | редактиране на кода]

Великият херцог Витаутас Велики (Управлявал 1392-1430) опитва да получи кралска корона против волята на суверена си полско-литовския крал. След обсъждане на Конгреса в Луцк, той действително е обявен за крал, а Литва за кралство от Сигизмунд Люксембургски през 1430, но кралската корона, която е изпратена от Сигизмунд на Витаутас, е заловена от полските благородници[3]. Скоро след това Витаутас умира, без да бъде коронясан за крал.

Кралство Литва
Lietuvos Karalystė
— клиент на Германия
1918
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Континент
СтолицаВилнюс
Официален езиклитовски
РелигияКатолицизъм
Форма на управлениеМонархия
Крал
1918Миндаугас II
Законодателна властЛитовска Тариба
ИсторияПърва световна война
Предшественик
Германска империя (1871 – 1918) Германска империя (1871 – 1918)
Руска република Руска република
Наследник
Литва Литва
Акт на независимостта на Литва, 1918

След като Литва обявява независимост през февруари 1918 г., монархията е възстановена и 2-рия Херцог на Урах е издигнат за крал под името Миндаугас II. Въпреки това, монархията е краткотрайна и новия крал никога не посещава Литва.[4] Кралство Литва става клиент на Немската империя и след поражението на Германия в Първата световна война през есента на 1918 г., идеята за монархия е изоставена в полза на демократична република.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Gudavičius, Edvardas. Mindaugas. Vilnius, Žara, 1998. ISBN 9986-34-020-9. (на литовски)
  2. Kiaupa, Zigmantas. Mindaugo karalystės raida // Gimtoji istorija. Nuo 7 iki 12 klasės. Vilnius, Elektroninės leidybos namai, 2002. ISBN 9986-9216-9-4. (на литовски)
  3. Stone, Daniel. The Polish–Lithuanian State, 1386–1795. University of Washington Press, 2001. ISBN 0-295-98093-1. с. 11.
  4. Page, Stanley W. The Formation of the Baltic States. Harvard University Press, 1959. OCLC 100463. с. 94.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kingdom of Lithuania в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kingdom of Lithuania (1918) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​