Направо към съдържанието

Кралство Северна Лузитания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралство Северна Лузитания
Разделянето на Португалия, предложено от Наполеон в договора от Фонтебло (1807). Кралство Северна Лузитания е със зелен цвят.
Разделянето на Португалия, предложено от Наполеон в договора от Фонтебло (1807). Кралство Северна Лузитания е със зелен цвят.

Кралство Северна Лузитания е несъществувала държава, разположена в Северна Португалия, предложена от Наполеон през 1807 г. за краля на Етрурия, Карл II.

През 1807 г. Португалия отказва на Наполеон Бонапарт да се присъедини към континенталната блокада срещу Великобритания. Наполеон, който на 27 октомври 1807 г. е подписал с Испания договора от Фонтенбло, планира окупация на Португалия, като предлага страната да бъде разделена на три различни суверенни държави:

  • Кралство Северна Лузитания (кръстено на римската провинция Лузитания) – в северната част на Португалия, между реките Дуро и Миньо, включваща градовете Порто и Брага;
  • Португалия (която да бъде управлявана директно от Франция) – съществуващата дотогава държава, на намалена по територия в региона между реките Дуро и Тежу, и включваща столицата Лисабон;
  • Княжество Алгарве (което да бъде управлявано от испанския министър-председател Мануел де Годой, съюзник на Наполеон, с титлата на принц) – съответстващо на частта на Португалия южно от река Тежу, включително районите Алгарве и Алентежу.

Последва френското нашествие на войските на маршал Жан Жюно и на 1 декември 1807 г. столицата на Лисабон е завладяна. Британската намеса на армията на сър Артър Уелсли в Полуостровната война спомага за възстановяване на португалската независимост. Последните френски войски са изгонени през 1812 г. Предложението на Наполеон остава неосъществено.