Краят на дните

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Краят на дните
End of Days
РежисьориПитър Хаймс
ПродуцентиАрмен Бернщайн
Бил Бордън
СценаристиАндрю Марлоу
В ролитеАрнолд Шварценегер
Гейбриъл Бърн
Кевин Полак
Робин Тъни
Род Стайгър
МузикаДжон Дебни
ОператорПитър Хаймс
МонтажСтивън Кемпър
Филмово студиоBeacon Pictures
РазпространителЮнивърсъл Студиос
Премиера16 ноември 1999 г.
(Германия)
Времетраене122 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$100 милиона
Приходи$212 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Краят на дните“ (на английски: End of Days) е американски екшън филм с елементи на ужаси и мистика от 1999 година на режисьора Питър Хаймс, с участието на Арнолд Шварценегер, Гейбриъл Бърн, Кевин Полак, Робин Тъни и Род Стайгър. Премиерата на филма в САЩ е на 16 ноември 1999 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1979 г. при тайна среща с папата е изказано ужасно пророчество: в края на всяко хилядолетие Сатаната идва на земята от подземния свят, за да намери и обладае избраното момиче. Ако това се случи, Антихристът ще се роди и ще дойде краят на света. Един от кардиналите изисква да се намери и убие „булката на Сатана“, но папата настоява злощастното момиче да бъде защитено от посегателствата на Дявола, без да ѝ се причинява никаква вреда. В този момент в Ню Йорк се ражда момичето Кристин Йорк, която е избраната и която от самото си раждане е под грижите на последователите на Сатана.

Двадесет години по-късно, през 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие, Дяволът се появява в Ню Йорк и се вселява в тялото на един банкер. Знаейки че е търсен, Сатаната наема частни бодигардове, ръководени от Джерико Кейн. Когато бандити убиват съпругата и дъщерята на Кейн, той изпада в депресия и се пропива. Заедно с приятеля си Боби Чикаго, Кейн спасява „банкера“ от опит за покушение, което е организирано от далновидния свещеник Том Аквински. Аквински умира в болницата, но със съобщение, издълбано по тялото му, свещеникът изпраща Кейн да намери Кристин Йорк. Кейн и Чикаго намират Кристин и успяват да я защитят от пратениците на Ватикана, които искат да убият злощастното момиче, и от последователите на Сатана, които искат да заловят „булката“ на своя господар. Кейн все още не вярва, че се бори със зли духове и затова оставя Кристина в грижите на свещеника Ковак, а самият той се прибира вкъщи, където го чака Сатана. Дяволът предлага на Кейн сделка: Кейн му дава Кристин и в замяна получава възможността да живее отново със загубеното си семейство, въпреки че това е просто илюзия. Кейн отхвърля предложението на Сатана и смята да изведе Кристин от църквата, в която се крие, но след това се оказва, че верният му приятел Чикаго е преминал на страната на дявола. Кристина е отвлечена от тълпа сатанисти, а Кейн е разпнат, за да види края на света.

Свещеник Ковак спасява Кейн и той отново влиза в битка със Сатана, сега в метрото. По време на двубоя тялото на банкера, в което е дяволът, получава тежки рани и Сатаната е принуден да остави тази осакатена „човешка черупка“. Кристин и Кейн отново се крият в църквата, но Сатаната, знаейки че е останало много малко време преди новото хилядолетие, прониква в църквата и се вселява в Кейн. Осъзнавайки че не е в състояние да устои на дяволската сила, завладяла тялото му, Кейн се самоубива, като се хвърля върху меча в ръцете на статуята на Архангел Михаил. Виейки от ярост, Сатаната напуска тялото на Кейн и в този момент започва новата 2000 година. Дяволът пада отново в подземния свят за още хиляда години, краят на света не идва и духът на починалия Кейн се събира отново със семейството му.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Арнолд Шварценегер Джерико Кейн – частен бодигард от Ню Йорк
Гейбриъл Бърн неизвестен банкер/Сатана
Робин Тъни Кристин Йорк – девойка от Ню Йорк
Кевин Полак Боби Чикаго – частен бодигард от Ню Йорк, партньор на Джерико Кейн
Род Стайгър Ковак – свещеник от Ню Йорк
Си Си Ейч Паундър Мардж Франсис – лейтенант от полицията
Дерик О'Конър Том Аквински – свещеник ясновидец
Мириам Маргулис Мабел – пазителка на Кристин Йорк, бивша медицинска сестра
Удо Киер доктор Абел – ръководител на последователите на Сатаната в Ню Йорк
Виктор Варнадо Албино – изрод в метрото на Ню Йорк
Марк Маргулис Папата
Джон Тимоти Ботка полицейски офицер, предан на Сатаната
Марк Лорънс старец
Майкъл О'Хагън един от кардиналите на Светия престол
Денис Луис Емили Кейн – съпруга на Джерико Кейн
Рене Олщад Ейми Кейн – дъщеря на Джерико Кейн
Джони Богрис скейтбордист
Мо Галини Монах / Нарушител (като Мат Галини)

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Първоначално ролята на Джерико Кейн е написана за Том Круз, но той предпочита филма „Магнолия“. Първоначално Лив Тайлър е предвидена за ролята на Кристин Йорк, след това ролята е предложена на Кейт Уинслет, но в крайна сметка я изиграва Робин Тъни.
  • Заснети са два финала. В алтернативния вариант Бог отстранява меча от тялото на Кейн и го възкресява. Създателите на филма обаче решават, че завършекът на филма ще бъде по-изразителен, ако главният герой умре.
  • Този филм е първият във филмовата кариера на Арнолд Шварценегер, в който умира неговият човешки характер.
  • През 2000 г. този филм е номиниран за антинаградата „Златна малинка“ в три категории: Най-лош актьор (Арнолд Шварценегер), Най-лош поддържащ актьор (Габриел Бърн) и Най-лош режисьор (Питър Хаймс), но не печели нищо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]