Критическа психология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Критическа психология е перспективата в психологията, която произлеза в голяма степен от критическата теория. Критическата психология отправя предизвикателства към мейнстрийм психологията и се опитва да приложи психологическите разбирания и схващания по един по-прогресивен [1] начин, като обикновено гледа към социалната промяна като средство за предотвратяване и лечение на психопатологията.

Една от основните критики на критическата психология по отношение на конвенционалната психология е, че не успява да отчете или съзнателно игнорира начина, по който властта диференцира социалните класи и групи, който може да има влияние върху умственото и физическото добруване на индивидите или групите. Според критическата психология това се дължи на опитите на конвенционалната психология да обясни поведението на нивото на индивидуалното.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Charles W. Tolman, Maiers Wolfgang, Critical psychology: contributions to an historical science of the subject, Cambridge University Press, 1991, p.1

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Critical psychology“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.